Областният управител Ивайло Здравков уважи поканата на кметство Арбанаси и НЧ „Ил. Драгостинов – 1897“ и бе гост за празника на селото. Рано сутринта той, заедно с кметския наместник Тошо Кръстев, посети манастира „Света Богородица“ в архитектурния резерват, където присъства на литургията и запали свещ за здраве и благоденствие пред чудотворната икона на Божията майка.

По традиция в двора на манастира се изви дълга опашка от хора от различни възрасти, които дойдоха, за да се помолят за здраве. Чудотворната икона бе специално изнесена на двора, а свещеник помаза с миро всеки от богомолците.

Празникът бе съпътстван с много и различни прояви. В програмата му е включена прожекция на „Лятно кино под звездите“, традиционен турнир по ускорен шах за наградата на кмета на Арбанаси, концерт на Поли Паскова и изпълнения на ДЕС „Румина“.

Областният управител Ивайло Здравков изпрати и поздравителен адрес до жителите и гостите на Арбанаси.

„Имате пълно основание да се гордеете с историята, миналото и традициите на Арбанаси! Съхранявайте ги все така, обичайте и се грижете за селото, което е едно от най-емблематичните за страната ни“, се казва в поздравителния адрес.