По инициатива на областния управител Ивайло Здравков в Гербовата зала на Областна администрация се проведе работна среща по проблемите на превенцията и престъпността в населените места от региона.

На срещата присъстваха директорът на ОД МВР старши комисар Димитър Машов, заместникът му комисар Христо Христов, началниците на районните управления във Велико Търново, Горна Оряховица, Свищов, Павликени и Елена,  както и началниците на отделите „Разследване“, „Охранителна полиция“, сектор „Икономическа полиция, „Охрана на обществения ред“ и „Пътна полиция“.

Директорът на ОД МВР представи екипа си пред областния управител и направи анализ на престъпността в област Велико Търново от началото на годината. Той отчете, че разкриваемостта бележи ръст с малко над 6% спрямо същия период на 2022 г.. Един от най-сериозните проблеми остава пътният травматизъм и шофирането след употреба на алкохол и наркотични вещества. Друг сериозен проблем е разпространението на наркотични вещества, като органите на реда са иззели сериозни количества марихуана, канабис, кокаин, амфетамин и метаанфитамин, както и дизайнерска дрога. За първото шестмесечие са задържани и няколко групи мигранти като вече има лица с повдигнати обвинения и мярка задържане под стража. Установена е група от 8 лица, сред които български, сръбски и чешки граждани, която е подпомагала организацията по преминаването на мигрантите през нашата страна. Общо при кражбите в областта се наблюдава спад от 10% и повишение на разкриваемостта с 8%, отчете още Димитър Машов. По думите му обаче при ПТП се наблюдава устойчивост.

На територията на Полицейското управление във Велико Търново, което обслужва областния град и община Полски Тръмбеш, спрямо миналата година се наблюдава леко увеличение на престъпленията против личността, собствеността, икономическите престъпления, но намаляват случаите на домашно насилие. Основните сили са насочени към борбата с наркотичните вещества и търговията с райски газ.

На територията на Районното управление в Горна Оряховица е отчетена 60% разкриваемост на престъпленията, което е над средната за областната дирекция.

Най-характерното за РУ Свищов е, че в последните месеци има повече сигнали за домашно насилие, леко е завишено и разпространението и употребата на наркотични вещества, въпреки че в Крайдунавския град има намаление на студентите.

Специфичното на територията на РУ Павликени са преобладаващите кражби от магазини и необитаеми имоти, но при тях има повишение на разкриваемостта спрямо миналата година.

На територията на РУ Елена за полугодиието са регистрирани 124 криминални престъпления спрямо 133 за 2022 г., като най-честите са срещу собствеността.

Друг акцент от срещата бе превенцията срещу престъпността. Тук ключова роля има партньорството с местната власт, а областният управител Ивайло Здравков призова всички институции да действат в синхрон и обеща подкрепа там, където това се налага. Според директора на ОД на МВР много добър резултат дават изнесените приемни в населените места, където служители, които подпомагат полицията, консултират гражданите. В приемните жителите на съответните общини и населени места имат възможност да се срещат директно със старши комисар Машов и началниците на районните управления, което също оказва добър ефект за разкриваемостта.

Като положителен пример за превенция бе изтъкната и т. нар. Лятна полицейска академия, която традиционно се провежда в общините Велико Търново, Елена и Павликени. Такава ще бъде организирана и в община Свищов, а областният управител призова в тези академии да бъдат обхванати и децата от по-големите общински центрове.

По линия на превенцията бе подчертано и доброто партньорство с някои от неправителствените организации и по-специално с „Амалипе“, при което директно се работи с лидерите на  ромските организации.