В началото на следващата седмица в област Велико Търново стартира акция за контрол на скоростта, при която ще се прилагат технически средства за запис. Това стана ясно след среща между областния управител Ивайло Здравков и началника на сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР главен инспектор Радостин Върбанов. Двамата направиха анализ на пътнотранспортния травматизъм в региона от началото на година и коментираха мерки за ограничаването  му.

Разговорът с главен инспектор Върбанов бе в следствие на среща между областния управител и директора на ОДМВР старши комисар Димитър Машов, на която беше коментирано взаимодействието и координацията между Областна администрация и Областната дирекция на вътрешните работи.

Инспектор Върбанов отчете, че началото на годината в градовете на областта са настъпили 60 тежки ПТП с двама загинали и 67 ранени лица, а в селата тежките ПТП са 18 при които са ранени 25 участника в пътното движение. В населените места в условията на дневна светлина са настъпили 59 ПТП при които е загинало 1 лице и са ранени 68 души. В условията на изкуствено осветление са се случили 13 тежки ПТП при които е загинало 1 лице и са ранени 16 лица, в условията на сумрак са настъпили 2 произшествия с 3 ранени лица, а в условията на тъмнина са станали 5 произшествия с 5 ранени.

Извън населени места за периода са настъпили 64 тежки ПТП с 8 загинал и 101 ранени. В светлата част на денонощието са станали 46 тежки катастрофи при които са загинали 5 лица, а ранените са 71. В тъмната част на денонощието са настъпили 15 тежки инцидента, при които има 3 загинали и 26 ранени лица. За същия период на миналата година тежките ПТП извън населените места в областта са били 63 със 7 загинали и 89 ранени.

Положителна тенденция е отчетена при разкритите ПТП, причинени от водачи, употребили алкохол и наркотици, стана ясно още от срещата.

Беше отчетено, че основни причини за катастрофите са лоша пътна маркировка и недобра осветеност на пешеходните пътеки, а като предпоставка за инцидентите е недостатъчния брой служители в сектор „Пътна полиция“.

С цел намаляване на пътнотранспортния травматизъм ще бъдат засилени проверките в населените места на областта, информира след срещата областният управител Ивайло Здравков. Той увери, че от началото на следващата учебна година пред учебните институции ще има патрули на „Пътна полиция, които да следят за безопасността.

До дни предстои среща на областния управител Ивайло Здравков с ръководството на общинското дружество във Велико Търново „Организация на движението, паркинги и гаражи“ ЕООД, тъй като според служители в „Пътна полиция“ маркировката в областния град се износва бързо, а изсветляването й е също предпоставка за пътни инциденти.

Планира се и среща между областния управител, директора на ОД МВР и началниците на Районни управления за сигурността и превенцията в малките населени места на област Велико Търново.