„Под мое ръководство Областна администрация ще работи в условие на приемственост, но и надграждане. Ще спазвам и занапред основните принципи, които винаги са ме ръководили – екипност, професионализъм и доверие между колегите“.

Това обяви на първата си пресконференция областният управител Ивайло Здравков. Той покани предшественика си инж. Георги Гугучков, за да спази традицията при символичното приемане на поста.

Бившият вече служебен областен управител очерта три проблема, които оставя на Ивайло Здравков. Това са безводието, почистването на речните корита и пътната безопасност. По думите на инж. Гугучков на територията на областта от 326 населени места в момента 15 са на воден режим, като най-сериозно е положението в Общините Свищов и Павликени, а на територията на Община Велико Търново – в най-голямото село Ресен.

Инж. Гугучков благодари на екипа на Областна администрация и сподели, че Ивайло Здравков, с когото е работил в мандата си в качеството му на директор на ТД на НАП, има нужните умения и административен опит.

„Думите ми за приемствеността не са голословни, защото и по трите проблема, които бяха очертани, вече съм започнал да работя“, увери Ивайло Здравков. Той уточни, че вече е провел среща с директора на ОД на МВР, като основен акцент в нея е била именно пътната безопасност. В следващите няколко дни предстоят срещи с ръководителите на Охранителна полиция и КАТ, където в детайли ще се навлезе по темата, както ще се набележат мерки за осъществяването на нужния контрол. От есента стартират изнесени приемни по общини с представители на двете институции, така  че администрацията да е по-близо до хората в решаване на техните проблеми, подчерта областният управител.

По темата с безводието Ивайло Здравков вече е разговарял с кмета на Община Свищов, а следващата седмица двамата ще проведат срещи, за да търсят съвместно решаване на водната криза. Веднага след като кметът на Павликени се върне от летен отпуск областният управител също ще проведе тематична среща за набелязване на нужните мерки.

„По отношение на почистването на речните корита – ще направя възможното, заедно с депутатите от област Велико Търново, да внесем законодателни изменения и то да бъде възложено на един орган, а не както е в момента на три институции, така че  отговорността да е ясна, а дейността да стане много по-оперативна“, коментира още Ивайло Здравков.

Той припомни, че всеки последен четвъртък от месеца областният управител има приемен ден и призова гражданите за активност. По думите му, всеки ще бъде приет, за да се придвижи съответния му проблем до компетентните институции. Освен това друг приоритет за Ивайло Здравков ще бъдат регулярните срещи с кметовете и председателите на Общинските съвети, тъй като първостепенна задача на областния управител е да осъществява контрол на актовете на местното самоуправление. По повод другата основна дейност – синхронизация на действието на държавните органи по места, областният управител вече има график за работни срещи с ръководителите на териториалните структури в областта.

„Ще следвам и основните приоритети на управленската програма на правителството, а в детайл там ще навляза, след като осъществим първите съвместни заседания при министър-председателя, съвместно с другите областни управители“, посочи Ивайло Здравков. Той бе категоричен, че в Областна администрация ще се намерят конкретни измерители на петте управленски цели, а именно присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство в края на годината, присъединяване към еврозоната от първи януари 2025 г., овладяване на инфлационните процеси, изпълнение на реформите и проектите по националния план за възстановяване и устойчивост и подобряване на ефективността и прозрачността при управление на общинските проекти.