Констатиран случай на африканска чума при домашно прасе в област Монтана, където са предприети всички мерки за овладяване на заболяването, провокира заседание на Областната епизоотична комисия. То се проведе в Гербовата зала на Областна администрация Велико Търново и бе водено от областния управител инж. Георги Гугучков. На него присъстваха експерти от ОДБХ, РЗИ, РИОСВ, ОД МВР, ОУ ПБЗН, Сдружение „Ловно-рибарско дружество СОКОЛ – 1884“, ОД „Земеделие“, Сектор „Рибарство и контрол“, РДГ, Северноцентрално държавно предприятие и Областна колегия на български ветеринарен съюз.

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Станимир Спасов увери, че в Монтана са предприети всички мерки, определени са контактните животни, извършват се  клинични прегледи и дезинфекция. Той уточни, че засега в България това е единствения констатиран случай при домашни прасета. При дивите свине е установено, че около 90% от положителните резултати в момента става дума за антитела, а не за вирус. Той припомни, че все още ваксина срещу Африканската чума при свинете няма. По думите му в съседните държави при домашни животни в момента са открити над 200 огнища, в Босна и Херцеговина 6 , в Република Северна Македония 20, в Сърбия около 180, в Хърватска 1, а в Гърция 2.

По този повод областната епизоотична комисия ще предприеме няколко основни мерки, които ще бъдат сведени до общинските комисии, а те ще заседават в края на тази седмица. Започват задължителните клинични прегледи в големите свиневъдни обекти и личните стопанства. При съмнения за отклонение от нормалното поведение на животните и при констатирани смъртни случаи без видима причина ще се вземат проби.

Кметовете и кметските наместниците, съвместно с представителите на ОДБХ ще правят проверка на животните по дворовете, а до месец октомври ще бъде направена инвентаризация на наличните животни на територията на съответното населено място. Предвидено е и обучение на ловците при стартиране на ловния сезон за вземане на проби, мерки за биосигурност , дезинфекция и загробване.

„Заболяването не си е отишло, то нанася изключително големи щети на сектора свиневъдство  и на ловно-стопанската дейност като популация на дивите свине, но ние сме създали организация“, увери д-р Спасов.