Областният управител инж. Георги Гугучков бе гост на празника на град Лясковец. Той изпрати поздравителен адрес до ръководството на Общината:

„Това е град с богати културно-исторически традиции, с минало, което е повод за гордост и което трябва да ни мотивира да работим за достойно настояще и още по-добро бъдеще.

Носете винаги в сърцата си красотата и обичта към родния край, пазете традициите и духа на славните  предци, и с труд и енергия нека допринасяме за подобряване качеството на живот. Убеден съм, че това ще стане с усилията на местната власт, подкрепата на държавата и с волята на всеки един от вас“, се казва в адреса от инж. Георги Гугучков.

Тържеството за празника се проведе на централния площад, където се бяха събрали стотици граждани и официални гости, сред които кметове от областта, депутати от региона, представители на различни институции.

С послание към съгражданите си се обърна и кметът на община Лясковец д-р Ивелина Гецова:

„За нас Лясковец не е просто територия, а смисъл и стойност, защото е нашият дом. Ценност, обединила идеите, опита, усилията и труда на поколенията.

Убедена съм, че Лясковец със своя символ манастира, кацнал върху бялата скала, е и нашата духовна крепост, която събира в себе си упоритостта на характера, щедростта и свободата на духа, съпричастността и толерантността, стремежът към прогрес.

Наследили сме от нашите предци земя на градинари, комити, книжовници, хора на прогреса, и това отговорно наследство ни задължава да проявяваме родолюбиво чувство към земята и хората на Лясковец, да го възпитаваме с най-добър пример у децата си, за да го предадат и те на своите. Нашите предци са изнесли подобаващо на плещите си тежката отговорност да ни завещаят постигнатото от тях. Нека не забравяме, че местният ни патриотизъм, пословично трудолюбие и възрожденският ни дух, са най-добрият учебник за децата! Дългът ни е да запазим наследеното, да множим направеното в днешно време и да предадем на поколенията след нас духа и традициите на нашия хубав, древен и млад Лясковец, който пази старината и възрожденските си устои, но и се развива, променя и модернизира.

Посланието на днешния празник е в силата, която носим, за да преодоляваме изпитанията на времето и във вярата, че можем заедно да сътворим по-добро. Затова нека и в делник, и в празник да бъдем единни, силни и целеустремени“, каза д-р Гецова.

 

По-рано на тържествена церемония своите звания „Почетен гражданин“ получиха Невяна Кирева и Димитър Щараков за заслуги в областта на културата и спорта, а празникът уважиха и много носители на званието от предишни години.

След тържествената церемония гости и граждани бяха зарадвани с изпълнения на професионални танцьори и на народната певица Росица Пейчева.