Областният управител инж. Георги Гугучков уважи честванията на 110-годишнина от Балканската война в Сухиндол и отдаде почит на загиналите 46 сухиндолци.

Честването бе съпроводено със заря проверка в присъствието на Почетни роти на Националния военен университет.

Събитието се проведе в парк „Аероинженер Петко Попганчев“, където е  Паметникът на загиналите в Балканската война сухиндолци. На него има поставена плоча с имената на всеки един от тях, а при откриването преди десет години беше вградена и пръст от Дойран.

Годишнината почетоха още инж. Георги Рачев, който оглавяваше Областна администрация в мандата 2013 – 2014 г., председателят на Общинския съвет в Павликени Христо Кавалски, заместник началникът на НВУ полк. инж. Иван Йовков, директорът на Областната служба „Земеделие“ Светослав Мишев, ръководителят на ТЗ „ГРАО“ във Велико Търново Пенчо Станчев, кметове на населени места, кметски наместници, общински съветници, общественици и приятели на Сухиндол.

Кметът Пламен Чернев предостави на гостите 100-годишна книга, която е разказ на двама войници, участвали във войната.

„Уважаеми курсанти, вие сте на славно място, в славен и героичен район. Само на 5 км оттук се е бил Филип Тотю, наречен „страшилището на империята“. На 5 км оттук обединените чети на Стефан Караджа и Хаджи Димитър направиха последното си голямо сражение. Днес ние почитаме паметта на тези 46 мъже, които оставиха златна диря в нашата сухиндолска история с кръвния данък, който дадоха пред олтара на Отечеството. Не забравяйте, че България е била, е и ще бъде. Вечна слава на героите, отдали живота си за свободата и независимостта на нашето Отечество. Да живее Сухиндол, Бог да пази България“, каза в емоционалното си слово инж. Чернев.

С поздрав към присъстващите се обърна и областният управител инж. Георги Гугучков, той призова всички да помнят историята, да уважават паметта на героите и да се гордеят, че са българи.

 

Почетните роти на НВУ бяха строени пред паметника в Сухиндол.

В програмата по случай 110 години от Балканската война се включиха и учениците от СУ „Св. Климент Охридски“, те рецитираха патриотични стихотворения и изпяха песента „Хубава си, моя горо“. А всички присъстващи бяха потопени в ритъма на народните песни и популярната музика от самодейците на НЧ „Трезвеност 1870“. Преди това заупокойна молитва за загиналите беше отслужена от отец Руслан и отец Николай. Прочетен беше и поздравителен адрес от държавния глава Румен Радев.

Тържествената заря проверка беше кулминацията на честването, а оркестърът на НВУ изсвири химна на България. Малко преди 22 часа картечни изстрели ознаменуваха годишнината, а към небето полетяха празничните фойерверки.

Сн. Михаил Михалев