Областният управител инж. Георги Гугучков бе гост на официалното откриване на XIX Национално ученическо състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“. Събитието се проведе пред паметника на Асеневци във Велико Търново, а организатор на проявата е ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Националното ученическо състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“ е част от целогодишната работа  обучение на подрастващите по въпросите, свързани с бедствията и пожарите. То е част и от Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците на Министерството на образованието и науката, в които намират място най-утвърдените форми за извънкласна дейност.

Във Велико Търново днес се провежда заключителният етап на надпреварата на национално ниво.

Приветствие към организаторите и гостите направи заместник кметът на община Велико Търново Нейко Генчев:

„Това е събитие, което носи голяма стойност за обществото, то е и в абсолютен синхрон с една от важните теми в политиката на общината – развиването на умението за справяне с бедствия и пожари. Тази тема е постоянно актуална, не са един и два случаите, когато Велико Търново като град пострада от наводнения, но тогава и общината и Главна  дирекция пожарна безопасност и другите партньори дадохме нагледен пример за адекватна, бърза и навременна реакция“, каза Нейко Генчев. И припомни, че общината има в селата Ресен и Балван тематични площадки, на които децата развиват съответните умения. Той пожела на участващите здраве и успех и подчерта, че знанията и уменията от това състезание ще са им полезни през целия живот.

С поздрав се обърна и директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Александър Джартов:

„За мен е чест да бъда тук. Това е една прекрасна традиция, която продължаваме. Нашите домакини, които осигуряват чудесни условия, са сред пионерите, които развиват формирането на знания и умения у децата по отношение на защитата при бедствия и правилните действия при възникване на пожари. Пожелавам на всички отбори успех и да покажете най-доброто, на което сте способни“.

Гости на събитието бяха още директорът на ОД МВР Велико Търново старши комисар Димитър Машов, директорът на РД ПБЗН комисар Красимир Кръстев, д-р Галина Гарева, която е медицински директор на МОБАЛ във Велико Търново.

Организаторите и участниците  бяха поздравени от детската вокална група „Пеещи камбанки“.