Областният управител инж. Георги Гугучков, кметът на община Свищов д-р Генчо Генчев, генералният директор на БТА Кирил Вълчев, писателят Йордан Евтимов, директорът на Агенцията за държавна финансова инспекция Стефан Белчев и изпълнителният директор на Изпълнителната агенция „Сертификационен одит на средствата от европейските земеделски фондове“ Лъчезар Спасов прерязаха лентата на новия национален пресклуб на Българска телеграфна агенция в град Свищов. Това е 32 национален клуб в страната и третия в извън областен град, подчерта при откриването генералният директор на БТА Кирил Вълчев.

„Първо искам да честитя на свищовлии празника, защото днес отбелязваме 146 години от Освобождението на града. Свищов има своето достойно място, въпреки че е далеч от областния център. Това е град с древна история, с дълбок дух, с красива архитектура и той отдавна е в Европа, защото намирайки се на река Дунав, прогресивните идеи от Европа първо са навлезли в страната чрез Свищов и дунавските градове“, подчерта в своето приветствие областният управител инж. Георги Гугучков.

По думите на генералния директор на БТА Кирил Вълчев изборът агенцията да отвори свой пресклуб в Свищов  е естествен предвид населението на общината от 27 000 души. Вълчев изрази надежда, че новините от Свищов, достигащи на национално равнище, ще възстановят интереса към този забележителен град, който през последното десетилетие след икономическите кризи, отразили се на предприятията в града, е загубил десетина хиляди души, включително заради намалелите студенти в Стопанската академия.

Той припомни, че градът от древни времена е особено важно място за духа на съвременна България, защото от тук тръгват много първи неща за българите – първото българско читалище, тайното общество на Георги Раковски, а Свищов е първото населено място, освободена от турското робство на днешния ден преди 146 години.

„Нека новините, които ще се раждат в пресклуба на БТА в Свищов бъдат добри и свързани с израстването и успехите на младите хора“, пожела при откриването и кметът на града д-р Генчо Генчев. Според него откриването на пресклуба с постоянен кореспондент, означава много за свищовската общественост и добре да се продължи традицията от града да излизат новини, свързани с Европа. Това може да стане и ако бъде подновена инициативата за изграждане на мост на Дунав, свързващ Свищов с град Зимнич.

Кметът на община Свищов използва случая, за да изрази институционална благодарност за работата си с областния управител инж. Георги Гугучков. По думите му в негово лице крайдунавският град има голям приятел, който винаги е  оказвал подкрепа на жителите на общината.

Кметът д-р Генчев подари на новия пресклуб пейзаж от местен художник и литература, свързана с историята на града.

„Благодарение на този малък нов дом на БТА Свищов ще се включи в разговорите за България и Европа“, каза и писателят Йордан Евтимов, който е председател на журито, определило тазгодишния победител в международния конкурс за къс хумористичен разказ „Алеко“, организиран от Фондация „Алеко Константинов“, вестник „Стършел“ и община Свищов.

При откриването на пресклуба водосвет за здраве отслужи отец Михаил, а гости на събитието бяха народният представител от областта Станислав Стоянов, заместник кметът на община Свищов Станислава Стоянова, заместник ректорът на Стопанската академия доц. Румен Ерусалимов, представители на институции и медии.