Областният управител инж. Георги Гугучков проведе работна среща с директора на Регионалната здравна инспекция д-р Евгения Недева. Двамата коментираха актуалната епидемична обстановка в региона, както и текущата работа на РЗИ.

По думите на д-р Недева обстановката в област В. Търново се характеризира с обичайната за сезона заболяемост от заразни заболявания, като има тенденция за намаляване броя на регистрираните случаи на варицела и скарлатина. Най-много случаи на варицела са регистрирани през месеците март – 248, април – 229, май – 179, януари -158 и февруари – 118 случая. От началото на месец юни до момента са регистрирани 40 случая. При скарлатината най-много са регистрираните случаи през месец март -50, през април те са 49, през май са 43, през януари са били 6 случая, а през февруари 11 случая. От началото на този месеца до сега са регистрирани 13 случая.

През последните четири седмици се наблюдава задържане на заболяемостта от грип и остри респираторни заболявания /ОРЗ/ в обичайните за сезона ниски нива, информира още д-р Недева. За изминалата  седмица са регистрирани общо 8 случай на грип и ОРЗ, колкото са били и през предходните седем дни. Общата заболяемост в областта за периода 12 юни – 18 юни т. г., оценена чрез системата за сентиелно наблюдение, е 12 на 10 000 души население.

На въпрос на областния управител инж. Георги Гугучков стана ясно още, че през последния месец са регистрирани и: един случай на Хеморагична треска с бъбречен синдром при пациент на 59 г. от община Елена; 2 случая на Лаймска болест при пациенти на 69 г. и 56 г. от общините Павликени и Велико Търново; случай на ехинококоза при жена на 50 г. от община Свищов; случай на салмонелоза при дете на 2 г. от община Павликени, което не посещава детско заведение, както и 9 случая на ентероколит без епидемиологична връзка между тях.

Във връзка с дадените от РЗИ – В. Търново предписания до кметовете на общините за извършване на дезакаризация на паркове, зони за отдих, детски и учебни заведения, във всички общини на територията на областта са извършени обработки за контрол на кърлежите, увери още д-р Недева. Предстоят проверки за оценка на ефективността на декаризационните обработки в общините. В биологичната лаборатория в РЗИ – В. Търново от началото на годината видово са определени 9 бр. кърлежи от род Иксодови. По данни на НЦЗПБ между 20% и 30% от възрастните иксодови кърлежи и 10% от нимфите им са заразени с причинителя на Лаймската болест.

В областта 14-дневната заболяемост от COVID – 19 към 19 юни т. г. е 9,75 на 100 000 души население /за страната – 11,7 на 100 000 души население/.

Директорът на РЗИ увери още, че в областта се наблюдава наваксване в задължителния ваксинационен календар и обхватът вече е около 95%, което е характерно за региона и преди пандемията.

Освен това експертите от здравната инспекция проверяват по план откритите басейни в цялата област във връзка с летния сезон.