Заместник областният управител Станислав Николов участва в среща на бизнеса, своеобразен домакин на която бе индийският извънреден и пълномощен посланик в Република България Негово превъзходителство Санджай Рана. Срещата се проведе в хотел „Янтра“ във Велико Търново и бе уважена от представители на бизнеса от старата столица, Габрово, Свищов и Дряново. Организатор на форума бе Индийско-българската бизнес камара, а събитието уважи и председателят на Търговско-промишлената камара във Велико Търново Росен Иванов. Участниците бяха приветствани от заместник кмета Нейко Генчев.

В разговор с индийския посланик заместник областният управител Станислав Николов изтъкна, че инициатива като тази е много полезна за споделяне на идеи, добри практики и съвети за бъдещи бизнес контакти. По думите му интересът на инвестиции в България е обясним с оглед стратегическото ни географско положение и достъпа до единния европейски пазар на трети страни.

„Вярвам, че област Велико Търново предлага не малко възможности и потенциал за реализиране на корпоративни начинания“, каза още Станислав Николов.

Пред участниците посланикът на Република Индия Санджай Рана направи презентация. Той каза, че отношенията и перспективите между двете страни са стабилни. Стокооборотът за последната година е бил почти 700 млн. долара. Затваря се и разликата между вноса и износа, а основният обект на търговия са химикалите, хранителните продукти, текстила. Много индийски компании отварят офиси в България като наемат млади инженери и специалисти от нашата страна. По думите на посланика обаче комуникацията между двете страни е затруднена заради липсата на директни полети и визовия режим, който е малко по-сложен. Негово превъзходителство увери от личен опит, че Велико Търново е изключително приветстващ туристите, а все повече негови сънародници имат желание да посетят старата българска столица.