Областният управител инж. Георги Гугучков бе гост на официалното откриване на 18 издание на Детския ромски фестивал „Отворено сърце“, който се провежда до неделя в парк „Марно поле“ във Велико Търново.  Основната идея на културното събитие е да покаже, че фолклорът на всеки един етнос носи своето културно богатство и то е незаменимо за съществуването и общуването ни като единна нация, споделят организаторите от Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ в старата столица.

Във фестивала участват над 1 000 ученици от 70 училища в цялата страна, както и младежи от Младежките групи за толерантност и гражданско участие, както и образователни медиатори.

В 17.30 следобед ще има дефиле на участниците във фестивала по главната улица, което ще завърши пред сградата на Община Велико Търново.

Областният управител инж. Георги Гугучков приветства участниците и организаторите на културното събитие:

„През годините фестивалът „Отворено сърце“ се утвърди като успешен модел и добра практика за мотивация на децата от различните етнически групи да представят своите традиции и пъстротата на родния фолклор, да постигат по-добри резултати и по-висок успех в училище.

На фестивалът е и още нещо – истински пример за толерантност, доброта и сърдечност и умален модел на това какъв трябва да е светът. А той през детски очи е пъстър, красив и усмихнат и с равни възможности за всички. Наша грижа е, на възрастните, да го съхраним такъв, а един от начините е да се случват инициативи като този прекрасен фестивал. На добър час! Пожелавам ви да се забавлявате и да творите красота“, каза областният управител инж. Георги Гугучков.

Поздравления към многобройните участници на фестивала отправиха председателят на Център „Амалипе“ Деян Колев, заместник кметът на Велико Търново Нейко Генчев, заместник обмудсмана Елена Чарнева – Маркова и други официални гости.

Фестивалната програма откри група от Сливен, която е миналогодишен победител в „Отворено сърце“.