Областният управител инж. Георги Гугучков бе гост на празника за тържественото честване на 50 годишния юбилей от обявяването на Килифарево за град. Той изпрати поздравителен адрес до кмета Димитър Събев и поздрави жителите от трибуната на площада:

„Днес вие имате всички основания да празнувате с гордост славната си история, съчетала традициите на миналото с предизвикателствата на съвременното изграждане на градската среда. Имате основание да се поздравите с празника, защото вашите предшественици са работили така, че Килифарево да има своето достойно място на картата на България и са го поверили на вас, техните наследници, за да надграждате, да обичате и подреждате града като вашия дом – с любов, грижа и мисъл за утрешните поколения.

Уважаеми килифарчани, вие сте най-голямото богатство, вие сте лицето на вашия град – трудолюбиви, толерантни, гостоприемни, пазещи традициите, обичащи родния край. Приемете моето уважение към всички вас, които помагате за развитието и утвърждаването на Килифарево като красив, съвременен, макар и не голям град. Пазете с достойнство и чест и предавайте на децата си традициите и изконните български добродетели. Бъдете единни и мъдри при решаване на проблемите си, бъдете общност“, пожела инж. Георги Гугучков. По-късно той  се разписа и в почетната книга на града, като пожела на жителите му здраве, благоденствие и просперитет.

Празникът започна с приветствие от кмета на Килифарево Димитър Събев и благослов за здраве. Сред официалните гости бяха още заместник кмета на община Велико Търново Нейко Генчев, председателя на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, началникът на НВУ бригаден генерал Иван Маламов, кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов, кметове на населени места и общински съветници.

По случай празника беше строена рота от Националния военен университет „Васил Левски“, а духовият оркестър изпълни химните на България, Европейския съюз и Килифарево. В същото време представители от IX Етърски ученически гвардейски отряд към ПГТ „Д-р Васил Берон“ поставиха знамената на стойката. Преди това те им бяха донесени от жокеи на коне, част от арбанашкия клуб „Калоян 92“.

След официалната част кметът на Килифарево Димитър Събев вгради в специално направена ниша на административната сградата капсула на времето с послание към бъдещите поколения. Честванията продължиха с фотоизложба от историята на града, а директорът на Регионалния исторически музей Иван Църов представи изложба на златни накити и други находки от тракийската гробница до село Големаните.