Десетокласничката от ПГСАГ „А. Попов“ във Велико Търново Елица Данева спечели наградата на Областния управител в Петия Областен конкурс за рисунка в Лясковец. Елица получи отличието си лично от инж. Георги Гугучков, който бе гост на церемонията по награждаването на победителите в различните възрастови групи, за творбата си  „Има една магия, наречена български фолклор“.

 

Специалната награда на кмета на Община Лясковец д-р Ивелина Гецова заслужи също десетокласничка от ПГСАГ „Ангел Попов“ – Десислава Атанасова за творбата си „Клетва за вярност“. Тя получи своя приз от д-р Гецова, а конкурсът за ученици от цялата област премина под мотото  „Фолклорните традиции в моя роден край“.

В журито, което оценява общо 110 рисунки на деца от 19 учебни институции, участваха представители на общинска администрация гр. Лясковец, а негов председател бе главният експерт от Областна администрация Велико Търново доц. д-р Цанко Стефанов. Целта на конкурса е децата и младежите да познават и съхраняват българските традиции и да ценят богатството на българския бит, фолклор, култура.

 

И тази година за вниманието на журито се бориха ученици от общо 19 училища на територията на област В. Търново, като с най-много творби се включиха художниците от лясковското СУ „М. Райкович“, от търновското „Бачо Киро“ и децата от ОУ „Ив. Вазов“, Г. Оряховица. Рисунки представиха ученици от центрове за подкрепа на личностното развитие, от младежки дом, арт-школи, галерии и от училища от осем общини – Лясковец, Г. Оряховица, В. Търново, Елена, Златарица, Павликени, Полски Тръмбеш, Свищов. Тази година за призовите места се състезаваха 110 рисунки. С най-много рисунки за пореден път са най-малката група художници І-ІV клас – 67 на брой. 34 произведения представиха средношколците от V-VІІІ клас, а най-големите ученици от ІХ-ХІІ клас изпратиха за надпреварата 9 красиви творби.

Преценката на специалистите е, че децата дори в малките класове, познават традиционния бит, поминъка, ритуалите и християнските ни празници и всичко, което е типично като обичаи в родните им места, е намерило място в техните произведения. С много любов и усет към красивото, творците са успели да изобразят народни обичаи, шевици, музикални инструменти, носии от различни фолклорни области, красотата на българската природа и много други. Заглавията на творбите са показателни – „Българска девойка“, „Момиче с рози“, „Среща на чешмата“, „На мегданя“, „С България в сърцето“, „Национална носия“, „Тракийска носия“, „Празник на градинаря“,  „Гергьовска люлка”, „Нестинарки”, „На хорото“, „За вода“, „Еньова буля“, „Бъдни вечер“, „Кукери”, „Гроздобер”, „Сурваки”, „Лазарка”, „Великден” и много други.

 

Всички творби, участвали в конкурса бяха събрани и експонирани в богата изложба в Музея на градинарството.

 

Тази година наградите са общо 23 по възрастови категории. Победител в групата на най-малките е осемгодишната Данимира Стилиян Гигова от „Галя Димитрова Арт-студио“, В. Търново. Второто място си поделиха трима равностойни художници – Полина Захариева и Преслав Трифонов от горнооряховското ОУ „Ив. Вазов“ и Ивайла Първанова от свищовското село Морава, възпитаник на тамошното ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“. На трето място журито, също затруднено в избора си, постави творбите на две художнички, рисуващи към Младежки дом, В. Търново и това са Елица Трифонова от четвърти клас и третокласничката Вероника Кавлакова. Поощрения в тази група бяха дадени на двама от най-малките участници – шестгодишната възпитаничка на Младежки дом, В. Търново Михаела Цанкова и на първокласника Мартен Калчев от ОУ „Ив. Вазов“, Г. Оряховица.

 

При средношколците на първо място са произведенията на три осмокласнички -Габриела Райчева от ПГСАГ „Ангел Попов“, Памела Милкова – от Център за подкрепа на личностното развитие, Г. Оряховица и Йоанна Костадинова от СУ „Иван Момчилов“, гр. Елена. Второ място си поделят отново двама участници в надпреварата – Жулиета Иванова от пети клас и Марин Кушев от шести – и двамата възпитаници на лясковското СУ „Максим Райкович“. На трета позиция е рисунката също на автор от шести клас на СУ „Максим Райкович“ – Бояна Пенева, която си поделя отличието с Преслава Станева от осми клас на ПГСАГ „Ангел Попов“. И в тази възрастова група оценяващите определиха няколко поощрения и те са за петокласничките Севджан Ниязиева от Полски Тръмбеш и Сияна Бончева от град Елена, както и за момиче от осми клас от Павликени – Катя Янкова.

От години в групата на най-големите участват творби истински шедьоври, които представят предимно учениците от великотърновското училище „Ангел Попов“. Много от тях през годините са били и носители на кметската награда и тази на областния управител. Тази година изборът беше прекалено труден за оценяващите. Три десетокласнички възхитиха журито със своите прекрасни произведения – това са Ивона-Сияна Станева, Карина Русанова и Анелия Борисова, които в този ред заслужиха първо, второ и трето място. С поглед на истински художници и трите са уловили всеки детайл, рисувайки български девойки, нагиздени в пъстри народни носии, с шевици, ширити и гайтани, украсени с пендари и чапрази, показвайки красота, хармония и „Българска гиздосия“, както едно от момичетата е нарекло творбата си.