Областният управител инж. Георги Гугучков уважи празника на град Елена и деня на светите равноапостоли Константин и Елена. Той изпрати поздравителен адрес до ръководството, жителите и гостите на града и лино ги поздрави:

„Град Елена е символ на българщината, на просветата и будния възрожденски дух, който не угасва през годините и вековете, въпреки превратностите на времето! Пожелавам на всички вас да го запазите, да сте здрави и горди със своя роден край, да работите за прославата му неуморно.

Със своята история и с настоящото си развитие град Елена е гордост не само за вас, еленчани, но и за всички българи. Поздравявам ви за това, че успявате да съхраните и развивате духовното и материално богатство, което предците ви са създали и завещали. На картата на България Елена има своето запазено историческо и етнографско място. Тя е една от емблемите на културния и селски туризъм и  една от най-желаните дестинации за почивка.

Имате всички основания да се гордеете, да пазите и да надграждате славното си минало и да работите за по-добро бъдеще! Бъдете здрави и щастливи“, каза в словото си областният управител.

Тържествената празнична програма във възрожденския град по традиция се проведе в двора на Архитектурно-исторически комплекс „Даскалоливница“. В храма „Успение на Пресвета Богородица“ бе отслужена литургия от Великотърновския митрополит Григорий, а по време на тържественото откриване бе направен молебен за здраве и бяха осветени знамената на Република България, Европейския съюз и град Елена.

 

Сред официалните гости бяха още зам. председателят на 49-о Народното събрание г-жа Росица Кирова, народните представители г-н Димитър Николов, г-н Костадин Ангелов, г-жа Валентина Димова, г-н Станислав Стоянов, много кметове и председатели на общински съвети, почетни граждани на Елена, общински съветници.

Поздравителен бе адрес получен от Президента на Република България г-н Румен Радев с пожелание за здраве и благополучие. „Гордейте се с наследеното от предците, пазете жив спомена за делото на будителите и книжовниците и предавайте заветите им на младото поколение!“, се казва още в поздравлението.

 

В празничното си слово кметът инж. Дилян Млъзев изрази вярата, че заради децата, които са бъдещето на града, всеки който милее за него, е готов да превъзмогне личното си спокойствие, да даде на общността онова, което може и в което се чувства добър и можещ и в това трябва да се възпитават идните поколения.

 

Неизменна част от празника на Елена бе и обявяването и награждаването на авторитетни личности с принос в областта на обществения, стопанския и духовния живот на града и общината. Председателят на Общински съвет Елена г-н Стоян Златев прочете решенията за удостояване със званието „Почетен гражданин на град Елена“ арх. Йордан Търсанков и г-н Йордан Кирчев Василев, на когото званието се връчва посмъртно.

Празничната атмосфера бе допълнена със стихове и песни за град Елена от вокална група „Незабравими мелодии“. Тържествата за празника продължиха с мажоретно шествие с участието на „Джуниър бенд“ и мажоретни състави от гр. Елена, гр. Велико Търново и гр. Горна Оряховица.