Областният управител инж. Георги Гугучков уважи тържеството по повод патронния празник на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. По повод 60-годишния юбилей на университета инж. Георги Гугучков изпрати поздравителен адрес до ректора проф. д-р Христо Бонджолов:

„През тези години Великотърновският университет се утвърди като една от най-авторитетните и предпочитани учебни институции, като достоен следовник на славната Търновска книжовна школа и като ключов фактор за развитието и напредъка на област Велико Търново!

Вярвам, че ще съхраните и надградите ролята и значението на ръководеното от Вас висше училище, в което се осъществява ефективна и иновативна образователна и научна дейност, и се подготвят едни от най-красивите умове на нацията, които дават приноса си за просперитета на страната“, се казва в адреса.

По повод празника и приноса на ВТУ на вуза бе връчен плакет „Св. Кирил и Методий“ на президента на Република България Румен Радев.

Тържеството започна с поднасяне на венци и цветя на пред паметника на светите братя в двора на университета. Тържеството уважиха още заместник кмета на Велико Търново Снежана Иванова – Данева, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, началникът на РУО инж. Розалия Личева, председателят на Националния браншови синдикат „Висше образование и наука“ проф. инж. Розалия Вълчева, както и бившите ректори доц. Владимир Попов и проф. Иван Харалампиев.

Академично слово произнесе ректорът проф. Христо Бонджолов, който подчерта, че освен изграждането на университета през десетилетията, вече е изградена и друга духовна крепост.

„Храмът на „Св. Патриарх Евтимий“  с параклиса на светите братя Кирил и Методий. И всеки път, когато идвам на работа, спирам до храма и му се радвам. Защото знам, че двете неща вървят заедно. Това, че издигаме храма с вяра ни помага да издигнем и университета, и неговия авторитет, не само в България. За мен е чест, че вече два мандата съм ректор и сме защитили достойно името му и сме направили така, че да бъде желан и избиран университет, че да бъдат благодарни хората, които са получили своя път в живота и сме помогнали на много млади хора. Нека така да продължава във времето, с годините да расте, но да не старее, да има онова озарение, което са имали първопроходниците, положили темелите на този университет“, каза в словото си проф. Бонджолов.