Заместник областният управител Станислав Николов бе във великотърновското село Ветринци, където с тържество отбелязаха 125-годишнина от построяването на новата сграда на Основното първоначално училище „Христо Ботев“. Организатори на честването бяха Инициативен комитет, Обществен съвет, НЧ „Напредък – 1903“.

От името на областния управител инж. Георги Гугучков и от свое име Станислав Николов поздрави кметският наместник Надежда Маркова и жителите на Ветринци за трогателната инициатива:

„Много съм впечатлен от старанието, което сте положили, за да отбележите годишнината от построяването на местното училище. Вложили сте много любов, много романтично чувство и положителни емоции, за което ви поздравявам. Това е достоен пример как се пази и предава на следващите поколения историята за родния край и паметта за положителните моменти от нея. Училището и знанията са символ за напредък, прогрес и просвета, които са заложени изконно в българския дух. Добре е да се държим здраво за корените си, за традиционните добродетели и това да ни мотивира да вървим напред“, подчерта Станислав Николов.

Тържеството уважиха още заместник кметът „Хуманитарни дейности“ на Велико Търново Нейко Генчев, Пенка Игнатова – директор дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“, както и общински съветници.

Основното и начално училище „Христо Ботев“ в с. Ветринци е отворено през 1848 г. То е просъществувало като учебна институция до 60-години на 19 в., като в последствие в сградата му се е използвала за зелено училище, почивен лагер, школа за провеждане на културни прояви. Преди две години Великотърновски общински съвет прие решение, с което сградата, която е държавна собственост, да бъде върната на Община Велико Търново.

Тържеството продължи в местното читалище, където деца от пети и втори клас на Основно училище „Христо Ботев“ в с. Ресен изнесоха рецитал. С поздрав се включиха и ученици от Основно училище „Христо Ботев“ във Велико Търново. Беше направена и презентация с моменти от историята на Ветринци, а в центъра на селото откриха паметна плоча на името на поета и революционер Христо Ботев.