Заместник областният управител Станислав Николов бе гост на град Бяла черква, където почетоха тържествата по повод 147 години от Априлското въстание. Той присъства на ритуала по издигане знамето на града, уважи Великата вечерня с панихида за загиналите въстаници, която бе отслужена в църквата „Св. Димитър“ и поднесе цветя на гробовете на героите.
От името на областния управител инж. Георги Гугучков и от свое име Станислав Николов поздрави кметът на гр. Бяла черква Албена Тодорова, гостите за тържеството и гражданите:
„ Изказвам своята дълбока признателност към вас – днешните наследници на априлци от Бяла Черква, затова, че пазите и развивате своите традиции и пренасяте през поколенията искрата на родолюбието, на свободния и непокорен български дух! Днес, на този паметен ден, следва всеки един от нас да се замисли – спазваме ли завета на априлци? Отговорът остава за всеки един от нас, но общото, което трябва да ни води е, че повече от всякога имаме нужда от единение и солидарност между нас като народ. Независимо от политическите или икономическите трудности, пред които сме изправени, ние трябва да останем единни и да работим заедно за благото на България и на бъдещите поколения. Вместо да ни разделят, тези трудности трябва да ни сплотят като нация и да ни насърчат да работим заедно за решаването на проблемите, които ни предизвикват. Само чрез единство и разбирателство можем да постигнем напредък и да изградим по-силна и устойчива България, която с гордост да завещаем на децата си. Нека подвигът на априлци ни напомня, че най-високият олтар е онзи, пред който обричаме живота си на отечеството. Бяла Черква пази паметта за подвига на Бачо Киро и своите 101 въстаници! Вечна памет на героите от Април 1876г. ! Да живее България!“, каза в словото си заместник областният управител.
Гости на тържеството бяха още кметът на Община Павликени инж. Емануил Манолов, председателят на Общинския съвет Христо Кавалски, кметове на населени места, както и представители на други общини от област Велико Търново.
В тържествата в чест на Априлското въстание и 47 години от обявяването на Бяла черква за град участва и почетен караул от Националния военен университет „В. Левски“. Сред официалните гости беше и заместник началникът на ВНУ полковник Георги Крайнов.
След като наблюдаваха възстановка на събитията, случили се през май 1876 г., курсантите и официалните гости се включиха и в традиционното шествие до местността „Черничака“. Шествието, водено от Военния духов оркестър на НВУ, тръгна от площад „11 май“ и стигна до местността, която е била изходен пункт на 101 Белочерковски въстаници, които преди 147 г. са последвали Бачо Киро и са станали основното ядро на четата на поп Харитон и Бачо Киро. Честването продължи на площад „11 май“, където полк. Крайнов прие тържествения строй на курсантите и поднесе цветя пред паметника на Бачо Киро.
Честването завърши с тържествена заря.