Областният управител инж. Георги Гугучков бе гост на официалното откриване на 11 издание на Националния събор на овцевъдите, който по традиция се провежда край Петропавловския манастир. Тази година мотото на мащабното събитие е „Да! На българското производство“, а в рамките на събора ще бъде подкрепена и националната инициатива за издигане на 111-метров пилон с националното знаме на Рожен, организирана от Фондация „Наследство в бъдещето“.

„Поздравявам ви за отличната организация и за това, че съборът съчетава поминък, традиции и фолклор, и популяризира постиженията и възможностите на овцевъдството в България“, се казва в поздравителния адрес, който областният управител изпрати до председателя на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев, който е и организатор на събора. По време на официалното откриване инж. Георги Гугучков прочете и поздравителен адрес от президента на Република България Румен Радев.

Началото на събора поставиха кукерите джумали от с. Калугерово, Пазарджишко. След тях поляните край манастира огласи прочутият смолянски народен оркестър “101 каба гайди”, а 10-годишният Николай Митев от Котел изпя “Когато бях овчарче” в съпровод на кавал от Георги Вълков.

Сред гостите бяха министърът на земеделието Явор Гечев, депутати, кметовете на Лясковец д-р Ивелина Гецова и на Велико Търново Даниел Панов, много представители на браншови организации и хиляди граждани. Съборът на овцевъдите е истински празник на българското и ще съчетае най-традиционния поминък – овцевъдството, с народната битова култура и фолклор.

„Изберете българското и подкрепете българското“, призова при откриването Симеон Караколев.

„Фактът, че толкова много хора са тук, за да покажат своето производство, за да се веселят заедно и да опитат традиционните гозби, показва, че българският дух е жив и несломим. Изберете българското, за да може то да е вечно през годините“, заяви кметът на Лясковец д-р Ивелина Гецова.

„Всичко, което някога съм искал да кажа за българските продукти, е тук отпред. Вкусете ги, вижте ги – те носят традициите и духа на българщината, носят вкуса благодарение на отрудените ръце на фермерите. Подкрепете българските фермери и търсете тяхната продукция, което е най-качественото нещо и то е българско“, призова и министърът на земеделието Явор Гечев.

Програмата на събитието от 6 до 8 май е наситена с изложения на животни, атрактивни фермерски състезания по ръчно доене, стрижба с овчарска ножица, майсторско обезкостяване на агнета, интересни конкурси. Най-атрактивното състезание за най-тежък коч ще е на 8 май, а премията за стопанина му е 1000 лв. За първи път ще се проведе конкурс „Най-дълга козина“ при породата Калоферска дългокосместа коза. На събора има селскостопанска техника, оборудване, фуражи, биопазар, фермерски продукти от овче и козе мляко и месо и зони за директни продажби.

Повече от 70 са участниците в традиционното изложение на занаяти, а над 2500 изпълнители ще представят фолклор от цяла България. Ще има хоротеки, а много емоции ще предложат празничните концерти, като гости на Лилия Семкова, Мария Чакърдъкова, оркестър „Орфей“, оркестър „101 каба гайди“.

Националният събор на овцевъдите в България се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерството на земеделието на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица. Събитието се провежда ежегодно край Петропавловския манастир от 2012 г. и до сега е привлякло над 800 000 посетители от страната и чужбина.

Снимки: Ростислав Грънчаров