ВиК „Йовковци“ ООД ще кандидатства за безвъзмездно финансиране на стойност малко над 254 млн. лв. по ОП „Околна среда“ чрез МРРБ, стана ясно по време на демонстрационно мероприятие на добри инженерни практики, което се проведе във водното дружество във Велико Търново.

На събитието бе презентирано Регионалното прединвестиционно проучване за водоснабдяване и канализация, което е най-мащабното в страната от всичките шест изготвени до момента. В срещата участваха областният управител инж. Георги Гугучков, инж. Иванка Виденова – представител на МРРБ, управителят на ВиК „Йовковци“ ООД Илиян Илиев, директорката на РИОСВ Мая Радева, представители на общините от областта, Асоциацията по ВиК, Камарата на инженерите и др.

Пред участниците инж. Гугучков подчерта, че подобна мащабна инвестиция до момента в областта не е направена и тя в огромна степен ще реши натрупаните през годините проблеми. По думите му това е първа крачка към промяна водоснабдяването на населението, затова е много важно проектът, който е до 2029 г., да бъде реализиран успешно.

Йордан Минчев представи основните акценти от Регионалното прединвестиционно проучване за ВиК „Йовковци“. Той увери, че то е най-всеобхватното като брой агломерации, населени места и е най-големият и с най-голяма бюджетна рамка, с която ВиК операторът ще кандидатства за безвъзмездната финансова помощ по ОП „Околна среда“. Обхвата му съставлява 13 броя агломерации, три от които са с над 10 000 еквивалент жители – Велико Търново, Свищов и Горна Оряховица с комбинация Лясковец.

От останалите 7 агломерации, които са между 2 000 и 10 000 на брой жители, след последното преброяване са отпаднали Килифарево, Драганово и Златарица, но за тях ще се създадат възможности за финансиране само за компонент водоснабдяване.

Някой от основните приоритетни обекти по Регионалното преднивестиционно проучване за областта са: реконструкция на старата пречиствателна станция във Велико Търново, която е на повече от 50 години, участъците от село Пчелище до входа на общинския център и помпена станция „Ивайло“, където ставата най-много аварии, магистралният водопровод от Велико Търново през Ново село до село Емен – т. нар. „Стара севлиевска деривация“ от около 30 км., реконструкция на водоснабдителната  мрежа във В. Търново от около 13 км. с прилежащите съоръжения и сградни  водопроводни отклонения, както и изграждане на нов напорен резервоар за с. Шереметя. За Горна Оряховица и Лясковец се предвижда реконструкция на водопроводната мрежа от по 3,5 км., на сградните водопроводни отклонения и др. В Свищов ще се изгражда напорен резервоар, нова пречиствателна станция за петийни води, ще се реконструира съществуващият довеждащ водопровод, междинната помпена станция и мн. др.

Пред участниците в срещата инж. Иванка Виденова от МРРБ припомни, че в страната има над 90 000 км. ВиК системи, чиято средна възраст е над 60 години.

„Ако искаме да имаме добро качество на услугите от ВиК дружествата, това не е само в техните ръце. За да може систематично да се подменят тези 90 000 км. проводи трябва да има и сериозно участие от страна на другите финансиращи институции като държавна и общинска администрация и да се положат усилия, така че да се включат максимално допустимите средства от еврофондовете.

Управителят на ВиК „Йовковци“ ООД Илиян Илиев призна, че водния оператор във Велико Търново няма капацитет сам да реализира подобен мащабен инвестиционен проект. За да се избегнат корекциите по него той призова МРРБ, общините и областна администрация да действат като един отбор.