Областният управител инж. Георги Гугучков връчи почетен плакет в знак на благодарност за добрата съвместна работа с Областната организация на Съюза на ветераните от войните в България.

Отличието получи областният председател Атанас Величков на отчетно събрание на организацията във Великотърновска област. Инж. Георги Гугучков бе гост на форума. Той поздрави членовете на съюза и подчерта, че те, заедно с колегите си от Съюза на офицерите и сержантите от резерва в региона работят много активно и по патриотичното възпитание на учениците от областта.

В навечерието на празника на Българската армия 6-ти май, инж. Гугучков съобщи, че със специални грамоти и поздравителни адреси ще бъдат отличени трима ветерани от Втората световна война. Това са Георги Хараламбиев Константинов от Велико Търново, който на 6-ти май празнува имен ден и сто годишен юбилей, Никола Петров Николов от Горна Оряховица и Цено Петров Спасов, също от Горна Оряховица.

Областният управител информира още, че се очаква финансиране на обща стойност 15 684 лв. за ремонт на четири паметника, свързани с Балканската война /1912 – 1913 г./ Става дума за паметника в село Чакали, община Елена за 3 192 лв., паметника в град Павликени, община Павликени на стойност 3 358 лв., паметника в село Балканци, община Стражица за 5 128 лв. и паметника в гр. Сухиндол, община Сухиндол на стойност 4 000 лв.

Към днешна дата живите ветерани в област Велико Търново са едва 4 човека, стана ясно от отчета на областния председател на Съюза на ветераните от войните в България. Атанас Величков отчете, че общо организацията в региона наброява 159 души, от които преобладават потомци на ветерани, както и съмишленици. В община Лясковец членовете са 79, в община Стражица – 44, в община Велико Търново – 21 и т.н.

За миналата година с медал за заслуги към организацията са отличени директорът на Държавния архив във Велико Търново Светлин Радев, Министърът на младежта и спорта Весела Лечева, началникът на НВУ „Васил Левски“ във В. Търново бригаден генерал Иван Маламов и областният председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса проф. Михаил Харалампиев.

Бяха отчетени и проявите, в които Областният съюз на ветераните от войните са били ангажирани през 2022 г.