Областният управител инж. Георги Гугучков и заместникът му Станислав Николов уважиха десетото юбилейно издание на Празника на яйцето в Павликени, което се проведе под мотото „Едно яйце – много възможности“.

Събитието бе посетено от хиляди гости, а празникът съпътстваха много кулинарни изкушения, атрактивни игри и състезания, томболи и музикални изпълнения.

Кметът на Павликени инж. Емануил Манолов откри празника, на който присъстваха още депутатите Димитър Николов, Людмила Илиева, Кристиан Вигенин и Валентина Димова, Владимир Атанасов от министерството на земеделието, Пенка Димитрова – зам.-управител на „Хайпро-България“ ООД, кметовете на Горна Оряховица, Златарица, Сухиндол и др.

„Започнахме празника през 2013 г. и от една скромна мечта той се превърна в най-мащабното и емблематично културно мероприятие на Община Павликени. Яйцето в последната година много поскъпна, но си остава традиционен продукт от трапезата на българина. Неслучайно боядисваме яйца с пожелания за здраве и пълна къща. Предстоят още много празници, скоро Павликени ще празнува 80 г. като град. Благодаря ви, че сте тук, защото днешният празник е за вас“, заяви при откриването инж. Емануил Манолов. Празникът започна с празничен водосвет, отслужен от протоирей Димитър.

Стотици гости се редяха на опашките, където отново бяха забъркани вкусни омлети, палачинки и други лакомства. Местният майстор-готвач Елена Божанова за поредна година направи хиляди омлети, безплатни за всеки. Имаше много игри с публиката и атрактивни състезания. По традиция официалните гости запретнаха ръкави, сложиха престилките и се включиха в забавните игри.

В надпреварата за бързо обелване на сварени яйца победи отборът на инж. Георги Гугучков и кметът на Златарица Михаил Ганев, който взеха минимална победа над депутата Кристиан Вигенин и директора на Областна дирекция „Земеделие“ Светослав Мишев. Дамите пък трябваше да подредят надписани с букви яйца, които оформиха текста „Празник на яйцето“.

През целия ден имаше изпълнения на групи от Павликени, Бяла черква, Върбовка, Недан, Долна Липница, Стамболово, Бутово, Дъскот, за първи път гостуваха с изпълнения талантите от великотърновския „Джуниър бенд“.

Страхотни лакомства предложиха участниците в кулинарния конкурс. Журито с председател Иван Звездев бе крайно затруднено, като топ готвачът не пропусна да опита внимателно всички ястия и дори да ги снима. Едно от най-любопитния ястия беше „Бял мъж“, приготвен от Маргарита Добрева от с. Мусина.

Първото място в категория „основно ястие“ бе за „Гювеч по северняшки“ на ПГАТ „Цанко Церковски“, следвано от лопушника на Пенсионерски клуб „Романтика“ (Павликени), като имаше и три поощрителни награди. При предястията победител стана солена торта „Неразделни“ на Детска ясла – Павликени, втора е кукла „Фантазия“ на ПГАТ „Цанко Церковски“. При десертите спечелиха макароните и прасковки на Маргарита Добрева от с. Мусина, следвани от тортите „Яйца на изкушението“ на ПГАТ и „Яйце в облак“ на ОУ „Филип Тотю“ (Върбовка), като отново имаше и поощрителни награди.

Зоопаркът в Павликени показа най-разнообразни яйца от различни видове птици. Най-големите бяха щраусови, най-малките – пъдпъдъчи. Отново бе разиграна томбола с множество награди, голямата от които – 55-инчов смарт телевизор. Отново имаше базар със занаятчийски стоки, спортни игри с награди за малки и големи, детски кътове и работилници със занимания за най-малките. Селският двор, в който се показват традиционни обичаи и ритуали, бе поверен на самодейците от Народно читалище „Орач“ в с. Паскалевец.

Кулминацията бе концертът на Дара, която бе поканена след анкета сред младежите на Павликени.

Снимки: Официалният сайт на Велико Търново