„144 години конституционализъм в България“ бе надсловът на тържеството, което Великотърновската адвокатска колегия организира в навечерието на своя празник – 29 април, като заедно с това отбеляза и Деня на Конституцията и юриста 16 април.

Събитието уважиха кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов, конституционният съдия чл.-кор. проф. д.ю.н. Атанас Семов, заместник-председателят на Народното събрание Никола Минчев, областният управител инж. Георги Гугучков, директорът на Регионална библиотека „П.Р. Славейков“ доц. Калина Иванова, заместник-директорът на Регионален исторически музей доц. Миглена Петкова, председатели и заместник-председатели на съдилища, съдии, адвокати и др.

 

За адвокатска колегия – Велико Търново е изключително важно да отбележи двете дати, тъй като те символизират правовата държава, чийто основи се поставят от Конституцията й и незаменимата роля на адвокатурата за укрепване на правовия ред, каза в приветствието си председателят на ВТАК Веселка Коева.

 

Тя припомни, че четирите конституции, които има в историята си България – Търновската от 1879 г., Димитровската от 1947 г., Живковската от 1971 г. и Констутицията от 1991 година, отразяват политическите и икономически основи на обществото към конкретния исторически момент.

Именно в последната Конституция, приета от Великото народно събрание във Велико Търново, е обявен и статута на адвокатурата като свободна, независима и самоуправляваща се, каза адвокат Коева.

 

Десет табла със снимки, показани в изложбата на празника, илюстрират тези процеси, а снимките от Великото народно събрание от 1991 година от фонда на РИМ се показват за пръв път.

Днешната среща бе не само повод да се поздравим, но и да се върнем към примерите на национално единство, които Велико Търново дава – с Търновската конституция, Независимостта, с раждането на идеята за Съединението, каза в своя поздрав кметът инж. Даниел Панов. И преди 144 години българските политици са се карали, но в името на бъдещето на България и държавността са проявили разум и с уважаване на мнението на отсрещния са постигнали нужния баланс, допълни той.

Панов поздрави адвокатите от колегията в Старата столица, които утре честват своя празник и които са наследници на едни от най-видните строители на съвременната българска държавност – с този авторитет са се ползвали търновските адвокати след Освобождението.

Заместник председателят на Народното събрание Никола Минчев заяви, че няма устойчива държавност без в нея да царува върховенството на закона.

 

„Ние всички можем да се гордеем с това, че адвокатурата е записана в Конституцията. Самата Конституция не е само нормативен акт, но и извор на вдъхновение, защото в нея са записани основните принципи, които следваме в професията си“, каза Минчев.

 

Проф. д-р Милко Палангурски, който е един от най-задълбочените изследователи на конституционализма в България, заяви, че каквато и да се случва в българската история, винаги в криза Конституцията спасява страната ни и даде примери през вековете за това.

 

Трябва да пазим Конституцията, за да пазим онова, което са ни завещали първостроителите, каза проф. Палангурски. Той определи адвокатите като стожери на демокрацията и призова за по-голямо просвещение по въпросите на конституционализма сред младото поколение.

 

Адвокат Йордан Цветанов направи предложение пред заместник председателя на Парламента да бъде допълнен чл. 154 от Кодекса на труда и 16 април да бъде обявен за официален празник в Република България. Развълнувам съм и вярвам, че това ще стане, защото този празник отдавна е приет от обществото, каза още Йордан Цветанов.

 

Проф. Атанас Семов разкри пред присъстващите своите практически наблюдения и предложения за ролята на адвоката за определяне на приложното поле на правото на Европейския съюз.