Областният управител инж. Георги Гугучков и кметът на община Сухиндол инж. Пламен Чернев прерязаха символично лентата на обновения участък на свлачището по пътя за град Севлиево. На церемонията по откриване на обекта присъстваха управителите на фирмата – изпълнител „Пътни строежи“ Филип Маринов и Румен Игнатов, председателят на Общинския съвет в Сухиндол, представители на общинска администрация и граждани. Церемонията започна с водосвет за здраве, а по традицията официалните гости бяха посрещнати с хляб и сол.

„Имах удоволствието през 2021 година да направя първата копка на строителните дейности. Това съоръжение е много сложно, а инвестицията от над 8 млн. лв. е най-голяма за община Сухиндол. Когато има желание, когато администрацията работи усилено и подготвя добри проекти винаги се намира положителен отзив от държавата“, подчерта при откриването на обекта областният управител инж. Георги Гугучков. Той пожела на ръководството на общината и на нейните жители повече да няма подобни критични и извънредни обекти, а само планови, които да повишават жизненото равнище на сухиндолци.

Думи на благодарност към всички, съпричастни с обекта, изказа и кметът на община Сухиндол инж. Пламен Чернев. Той припомни, че идейният проект е още от 2015 година, а проблемите с този участък са десет години по-рано,  когато свлачището е регистрирано.

„Радвам се, че днес успяхме да завършим и реализираме най-големият проект в община Сухиндол, който един ден ще бъде даван за пример на студентите по геодезия и картография и на тези,  които се занимават със строителство. Това е едно от най-сложните и трудно изпълними хидрогеоложки съоръжения заради голямата денивелация. От южната страна е река Росица, която при пълноводие отнася част от земния скат и нанос покрай реката. Този път години наред беше затворен, но си остава основен път, тъй като обходният е много компрометиран. Благодаря още веднъж на всички, които положиха неимоверен труд и проектът приключи без финансови корекции“, подчерта кметът инж. Пламен Чернев.

Припомняме, че в заради обилни дъждове преди няколко години свличането на земните маси в този участък три от населените места в общината останаха изолирани. Сериозни проблеми бяха причинени и със снабдяването на Дома за възрастни хора с деменция в Горско Косово. В края на 2020 г. беше сключено споразумение с МРРБ за финансиране на стойност 8,7 млн. лв. за всички дейности по укрепването. Строителството включва и 800 пилотни стълба с 20-сет метрова дължина, цялостно укрепване и изграждане на подпорна стена.