Областният управител инж. Георги Гугучков участва в конференция и Национална среща на организациите за управление на туристическите райони и бизнеса по проблемите на качеството на туристическото предлагане. Форумът е част от Международното изложение „Културен туризъм“, което се провежда в Изложбените зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново. В събитието се включи още областният управител на Габрово Кристина Сидорова, заместник кметът на Велико Търново Нейко Генчев, експертът от Областна администрация Велико Търново доц. Цанко Стефанов, както и представители на бранша от цялата страна. Лектор на срещата бе заместник министърът на туризма Мариела Модева.

По време на конференцията тя обобщи, че имаме ръст на туризма от 9% спрямо най-успешната до сега 2019 година, а очакванията за летния сезон е, че той ще надскочи този спрямо 2019 г. с 5%.

За периода от първи декември 2022 г. до 6 2023 г.  ръстът е 25%, като се отбелязва позитивно, че настоящият зимен сезон е най-силният в рамките на последните четири сезона.

„Въпреки липсата на сняг и тревогите от страна на бранша се оказа, че не сме загубили туристи и даже сезонът е удължен до средата на април. От всички туристи над 1,3 млн. са били българите, румънските туристи са над 68 000, гръцките над 61 000, британските 53 000 , израелските туристи – над 50 000, от Турция са регистрирани над 44 000 посещения, а от Република Северна Македония около 26 000“, коментира г-жа Модева.

По думите й туристите вече предпочитат да пътуват там, където е най-близо, има най-добра свързаност, както и  сигурност да запазят здравето си, да имат добри условия, спокойствие и рекреационни дейности за възстановяване от пост ковид ефекти. Търсят се предимно къщи за гости и малки, семейни хотели, където не се струпва тълпи. Друга тенденция са пътуванията извън активния сезон, когато има най-много туристи, а по-скоро в крилата на сезона. Това е индикация, че предстоящият летен сезон ще бъде по-дълъг и успешен, подчерта заместник министърът на туризма проф. Мариела Модева.