Областният управител инж. Георги Гугучков бе гост на официалната церемония на откриването на разширената и обновена сграда на Мултимедийния посетителски център „Царевград Търнов“ във Велико Търново.

Той, заедно с кмета на старата столица д-р инж. Даниел Панов, заместник министъра на туризма Мариела Модева, председателят на Великотърновски общински съвет Венцислав Спирдонов, директорът на Регионалния исторически музей д-р Иван Църов и скулпторът Борис Борисов, чийто екип е изработил новите 37 фигури в експозицията, прерязаха лентата на музея.

Музеят на силиконовите фигури, както е популярното му име, бе разширен по проект на стойност близо 1,4 млн. лв. От тях малко над 337 000 лв. са средствата от Европа, националното финансиране е около 60 000 лв., а участието на Общината като бенефициент е почти 138 000 лв.

За разширението са използвани двата етажа, в които преди това се намираше администрацията на Регионалния исторически музей. Изпълнител на строителството е фирма „Геоплан Кънстракшън“ ЕООД.

Новите 37 фигури са дело на Борис Борисов и екипа му, като стремежът им е бил те да изглеждат максимално автентично. Използвани са силикон, акрилни бои, естествени коси, очни и зъбни протези, дърво, стиропор и др.

Над 600 000 са туристите, преминали за десетте години през музея, което по думите на кмета Даниел Панов, показва устойчивостта на проекта. Инж. Панов съобщи, че от другия уикенд до 24 май музеят ще приема посетители безплатно, а учениците ще могат да го посещават без вход до края на годината. Там ще се провеждат и уроци по история.

Поздравления за новата придобивка отправи и заместник министъра на туризма Мариела Модева. Тя определи експозицията като много въздействаща и я сравни с тази на Мадам Тюсо.