Областният управител инж. Георги Гугучков проведе опознавателна среща с извънредния и пълномощен посланик на Румъния в България Нейно превъзходителство г-жа Бръндуша Йоана Предеску. На разговора присъства и заместник областният управител Станислав Николов.

Срещата бе планирана преди месец и се състоя в обновената и разширена сграда на Мултимедийния посетителски център „Царевград Търнов“ във Велико Търново. Нейно превъзходителство, както и областният управител присъстваха на официалното откриване и в контекста на Международното туристическо изложение „Културен туризъм“ символично избраха сградата на музея за своята среща. Те коментираха възможностите за задълбочаване на румънско-българското сътрудничество в различни области с акцент културния туризъм.

Нейно превъзходителство г-жа Бръндуша Предеску подчерта, че област Велико Търново е една от най-популярните дестинации в страната ни, която ежегодно се посещава от много румънски туристи. Тя бе категорична, че Историческата и духовната столица на България трябва да съхрани и надгради културното си наследство, а връзките между двете държави трябва да се задълбочават в контекста на европейското партньорство между страните.

Областният управител инж. Георги Гугучков направи кратка презентация на географските и икономически характеристики на областта. Той подчерта, че Румъния и България се партнират много успешно успешното сътрудничество в Програмата ИНТТЕРЕГ Румъния и България, която обхваща 7 окръга в Румъния и 8 области в България, в това число и област Велико Търново. Инж. Гугучков припомни, че Областна администрация Велико Търново е в процес на кандидатстване с проект „Ефективно управление при извънредни ситуации в трансграничния регион Кълъраш – Велико Търново, финансиран по Програмата. Партньори по проекта са Окръжен съвет Кълъраш /Румъния/ и Община Павликени.Също така съвместно с Община Свищов, Областна администрация Велико Търново кандидатства по Средиземноморска програма Euromed с проект, насочен към интегрирани превенции за приемане на иновативни системи за управление на биоотпадъци.

„Удовлетворен съм, че нашите две страни изразяват сходни позиции по справянето с общите предизвикателства пред региона и Европа – миграционния натиск, борбата с тероризма и т.н., както и че се стремим към увеличаване стокообмена и туристическия поток, към интензивен културен и образователен обмен и разширяване на преките връзки и установяване на сътрудничество между български и румънски градове и  региони. В тази връзка е радващо партньорството между Велико Търново и Яш, Горна Оряховица и Рошиори де Веде, Павликени и Болдещ Скаени, Свищов и Александрия, Лясковец и Виделе Николае Бъдъною, Полски Тръмбеш и Герла, Стражица и градовете Болинтин Вале и Подкоава“, изтъкна още областният управител.

Той подари на Нейно превъзходителство рамкирана българска шевица „Дървото на живота“ като символ на традициите и фолклора, а от своя страна г-жа Йоана Предеску връчи исторически албум.