Областният управител инж. Георги Гугучков бе гост на официалното откриване на XVIII-то издание на Международното туристическо изложение „Културен туризъм“. Форумът се провежда до 23 април в Изложбените зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново и е организиран от Общината и Общинска туристическа агенция „Царевград Търнов“ с подкрепата на Министерството на туризма на Република България и съдействието на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

Форумът е най-авторитетната платформа за представяне на усилията на общини, културни институти, кампании, граждански сдружения за развитието на културния туризъм. Участниците в изложението, сред които 28 български общини, и съпътстващата го богата дискусионна програма, представят нови обекти и социализирани забележителности, създадени атракции и услуги, издания за култура и туризъм, фестивали и празници, които разкриват самобитното очарование на регионите.

Събитието е включено в Годишната програма за национална туристическа реклама, а на откриването присъстваха още представители на туристически компании, дипломатически мисии, туристически сдружение и производители от България, Румъния, Република Корея, Северна Македония, Индия,  Палестина, Йордания и Гърция.

В приветствието си пред гостите домакинът, в лицето на кмета на Велико Търново д-р инж. Даниел Панов, изтъкна, че старата столица има ръст на туристите от 40% за миналата година, което почти достига цифрите от 2019 г. преди пандемията. Той припомни, че преди 20 години група приятели и съмишленици са организирали за първи път този форум, който и до днес е единствения по своите мащаби в България и на Балканския полуостров.

„Тогава започна да се говори усилено за културния туризъм, откриха се такива специалности в университетите, написаха се учебници и книги. А сега всички продължават да работят и надграждат над това понятие. Радвам се, че това изложение има имиджа и авторитета не само тук в България, а най-вече, че българските общини се научихме да рекламираме своите туристически продукти, своят културен туристически потенциал“, подчерта Даниел Панов. Той посъветва представителите на общините да настояват кметовете да отделят повече  средства да отделят повече пари за реклама и маркетинг, което прославя българските общини и българското културно наследство, традициите, обичаите и фолклора.

Приветствие към домакини и гости отправи и заместник министъра на туризма Мариела Модева. По думите й културният туризъм е изключително привлекателен, но той трябва и може да се развива на още по-високо ниво в България. Това е и основен приоритет в работата на министерството, изтъкна Модева и добави, че туристите се интересуват и от сигурността, спокойствието и високото качество, баланса между него и цената, а всичко това нашата страна може да предложи.

„Разбира се ние вече се срещаме и с новото поколение туристи – поколението Z, което живее през телефоните си и затова новите тенденции в туризма са свързани с технологичните възможности. Ние променихме и фокуса на нашите рекламни стратегии, така че България да става все по-разпознаваема и като дестинация за културен туризъм“, каза още заместник министър Модева. Тя подчерта, че културният туризъм заема повече от 20% от общия туристически продукт на страната, а през миналата година са реализирани над 970 000 посещения на културни обекти в страната.

В следващите дни са предвидени много дискусии, презентации и конференции, а проявата ще бъде официално закрита в неделя в 12.00 ч.