Заместник областният управител Станислав Николов бе официален гост на откриването на VIII издание на „Фоайе на книгата с автограф“. Форумът се организира от Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“ във Велико Търново, Министерството на културата, Община В. Търново и Асоциация „Българска книга“.

В следващите десет дни в рамките на Фоайето ще се проведат 53 събития, ще бъдат посетени и 22 места, сред които детски градини, училища, читалища и културни институции във Велико Търново, Лясковец и Павликени, изтъкна при откриването директорът на библиотеката доц. Калина Иванова. Тя подчерта, че до 28 април ще бъдат представени 40 издателства, 9 художествени изложби, както и едни от най-четените съвременни български автори.

Проявата започна с откриване на изложбата „Вечният съвременник, карикатури, рисунки и шаржове“ от Александър Божинов. Неговите творби са предоставени специално от фонда на Градската художествена галерия в гр. Свищов „Николай Павлович“. Изложбата бе открита от заместник директорът на Народната библиотека доц. Иван Александров.

Освен това в първия ден на „Фоайе на книгата с автограф“ имаше кратко представяне на книгите „Модерни и дръзки“ от Мирослав Дечев и Монографията на Павлин Чаушев: „Охранителни и заключващи системи през 18-19 век“.

Своята дейност представи и университетското издателство УниБИТ.

Сред официалните гости бяха още заместник кмета на Велико Търново Нейко Генев, който поздрави организаторите, директорът на Хуманитарна  гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ Павлин Витанов, Светослав Мишев – директор на Областна дирекция „Земеделие“ и др.