Областният управител инж. Георги Гугучков бе гост на националното откриване на Седмицата на гората, което се проведе в МДТ „Константин Кисимов“ във Велико Търново.
Специално за събитието в старата столица дойдоха заместник министърът на земеделието Валентин Чамбов, директорът на Изпълнителната агенцията по горите инж. Стоян Тошев, и директори на регионални дирекции на горите от цялата страна. Гости на форума бяха още кметът на Велико Търново д-р инж. Даниел Панов, заместник кметът проф. Георги Камарашев, директорът на Областна дирекция „Земеделие“ Светослав Мишев и мн. др.
За празника областният управител изпрати поздравителни адреси до Изпълнителната агенция по горите и до директорите на РДГ в областта.
„Изразявам своята искрена благодарност за вашия професионализъм и отговорна мисия по опазването и възстановяването на българската гора“, се подчертава в тях.
Седмицата на гората откри заместник министърът на земеделието Валентин Чамбов. Той информира, че сечта в горите е около 60% от годишния прираст, който възлиза на 13,5 млн. кубически метра. Ежегодно регламентираната сеч е около 7 млн. куб. м. от всички видове гори – частни и държавни. В същото време отчитаната бракониерска сеч годишно е между 17 000 и 20 000 куб. м., което не е голямо като процент, но по думите на зам. министъра е проблем, защото нанася имиджови щети на хората, които се грижат за гората.
Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по горите инж. Стоян Тошев също поздрави лесовъдите, инженерите, служителите и работещите в системата на горите:
„Важни са хората, които бяха на пожарите през миналата година, на наводненията в Карловско, които сега в този момент са на работа. Важни са колегите с калните обувки, които са в гората. Те заслужават спокойствието, което държавата трябва да им даде, за да си вършат добре работата и да се чувстват защитени. Притежаваме професионализма и знанията, имаме опита и практиката, трябва да продължим в една посока – да си повярваме и да работим със самочувствие в защита на безценния горски ресурс. Само така ще ни повярва и обществото. Няма сфера в икономиката и в бизнеса, в която да няма нарушения, да няма проблеми и лоши практики. За разлика от другите сектори, българските гори са в отлично състояние – те заемат над 4 млн. хектара като през последните 15 години площта им е нараснала с над 200 хил. хектара. Увеличава се и тяхното качество, което е резултат от едно устойчиво стопанисване на горите и на адекватните действия на лесовъдската колегия“, подчерта инж. Тошев.
На церемонията по откриването бяха връчени и няколко награди. Посмъртно за цялостната си работа бе отличен предишният директор на РДГ – Велико Търново инж. Николай Николов, а наградата получи синът му, който също е лесовъд.
Награда за цялостен лесовъдски принос получи инж. Петър Заеков, директор на РДГ Стара Загора, а лесовъд на годината стана инж. Петко Ангелов от Благоевград.
След празничната програма и концерта, гостите залесиха символично в градинката пред театъра фиданки от шест дървесни вида.