Заместник областният управител Станислав Николов приветства частниците в регионалния форум на тема „Иновации в училището на ХХI век“. Двудневното събитие се провежда в Актовата зала на СУ „Ем. Станев“ във Велико Търново по Националната програма „Иновации в действие“ на Министерството на образованието и науката, а съорганизатор е Регионалното управление на образованието.

В проявата участват училищни директори и преподаватели от Велико Търново, Габрово, Русе, Силистра и Разград, а специални гости на форума са педагози от българското училище в Братислава.

Форумът започна с поздравителни слова от инж. Розалия Личева – началник на РУО във Велико Търново и представители на синдикални дейци. Приветствие към участниците от името на областния управител инж. Георги Гугучков поднесе и заместникът му Станислав Николов:

„Този форум събира едни от най-ярките умове в образованието за да споделят своите прозрения и идеи. Образованието е в основата на прогреса и просперитета на всяко общество. В днешния бързо променящ се свят е по-важно от всякога нашите училища да са оборудване и да предоставят на нашите ученици уменията, знанията и ценностите, от които се нуждаят, за да  успеят в ХХI век“, подчерта Станислав Николов. По думите му Велико Търново прави големи крачки в тази посока, защото регионът ни е дом на някой от най-добрите училища в страната с всеотдайни учители и персонал, които се ангажират да предоставят висококачествено образование на учениците. Инвестира се в иновативни програми и технологии, които помагат на учениците да се подготвят за предизвикателствата и възможностите на бъдещето.

Форумът „Иновации в училището в ХХI век“ се провежда в четири ателиета по направленията: „Дигитализация в образованието“, „Креативност и култура за иновации“, „STEM образование“ и „Интегриран подход в обучението“

В първия ден от събитието бяха представени иновативни практики. Биляна Бонева от СУ „Ем. Станев“ във Велико Търново, Венелин Николов от ОУ „В. Левски“ в Разград, доц. Анелия Иванова от Русенския университет „Ангел Кънчев“ и Галя Неделчева от ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ в гр. Габрово приковаха вниманието на аудиторията със своя опит при работата си с по-малки и по-големи ученици и дигиталните технологии.