Областният управител инж. Георги Гугучков бе гост за празника на Велико Търново 22 март. В поздравителен адрес до ръководството на Историческата и духовна столица на България, инж. Гугучков пожела на жителите на Велико Търново здраве, благоденствие и успехи:

„Продължавайте да работите усърдно и отговорно за развитието и просперитета на града, както и за подобряване качеството на живот на неговите граждани! Приемете моите най-сърдечни поздравления по случай официалния празник на Велико Търново“, се казва в поздравителния адрес.

Инж. Гугучков се включи в тържествата, които започнаха по традиция с празнична Света литургия в църквата „Св. 40 мъченици“, отслужена от Негово Високо благоговейнство ставрофорен свещеноиконом отец Славчо Иванов. След края на литургията областният управител се поклони и поднесе букет на саркофага на цар Калоян в двора на църквата, а после участва в празничното шествие с портретите на благодетелите на града до сградата на кметството. Там към официалните гости се присъедини и вицепрезидентът на Република България г-жа Илияна Йотова. В словото си към търновци тя подчерта, че гражданите на Историческата и духовната столица са най-голямото богатство на славния си град.

Кметът на Велико Търново д-р инж. Даниел Панов също отправи поздрав за празника. По думите му празникът символизира единството, а в основата му е националната гордост и чест.

Програмата продължи с тържествена сесия на Великотърновския общински съвет, която се проведе в МДТ „К. Кисимов“. На нея четирима бяха удостоени със званието „Почетен гражданин на Велико Търново“ – ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов, актьорът Любомир Бъчваров, а посмъртно – д-р Иван Толеков и поетът Марин Бодаков. Носители на наградата „Велико Търново“ за 2023 г. станаха директорът на Международния конкурс за млади изпълнители „Сребърна Янтра“ – Румяна Начева и председателят на Общински комитет „Васил Левски“ – Георги Стефанов.

Гости на тържествената сесия бяха областният управител, посланиците на Албания, Аржентина, Пакистан, Словения, Хърватия и Южна Корея, началникът на НВУ бригаден генерал Иван Маламов, началникът на РУО инж. Розалия Личева и др. Премиерът на Република България Гълъб Донев изпрати поздравителен адрес до ръководството и гражданите на Велико Търново.

Проявите за празника продължават с концерти, а от 19.45 на площад „Цар Асен I“ ще има празнични фойерверки и аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина