Вицепремиерът по вътрешна сигурност и обществен ред и министър на вътрешните работи  акцентира върху водещия към момента приоритет за МВР – да сведем до минимум опитите за манипулация на изборите, които вероятно ще бъдат значително повече.  „От нас, като най-голямата институция в момента в България, зависи да променим ситуацията към по-добро. Ще се наложи да впрегнем повече енергия и усилия, но ще се справим“, заяви министър Демерджиев пред състава на областната дирекция.

Той отбеляза, че превенцията е важна част от работата на служителите, защото полицията не е непременно репресивен орган, а нейното призвание е да помага на хората, да е близо до тях. „ За 7 месеца направихме крачки в тази посока, затова доверието и уважението на хората расте, макар и бавно, но трайно. Всеки един от нас с действията си или бездействията си представлява държавата, затова постъпвайте така, както искате да изглежда тя“, посочи вътрешният министър.

Демерджиев коментира, че постигнатите резултати по линия „наркотици“ са впечатляващи, изведе  направленията, по които трябва още да се работи и посочи, че по  отношение на пътната безопасност и домашното насилие е необходимо тясно взаимодействие с другите институции. Той благодари и на представители на другите правоохранителни органи за постигнатото добро сътрудничество, което определено дава резултати и потвърди усилията на ръководството на МВР да създаде необходимите условия за подобряване на цялостната работа на служителите.

Гости на годишния отчет бяха още заместник-министрите на вътрешните работи Моника Димитрова – Бийчър и Венцислав Катинов, заместник-главният секретар главен комисар Станимир Станев, директорът на Дирекция „УССД“ в МВР Розалия Иванова, ръководителят на Апелативния съд Янко Янев, заместник-апелативния и окръжен прокурор Емил Денев и Светлана Иванова, ръководителят на Районна прокуратура – В. Търново Тихомир Шабов, председателят на Административен съд – В. Търново Йорданка Матева, директорът на РД „ПБЗН“ – В. Търново комисар Красимир Кръстев, директорът на ТД „НС“ специален агент Николай Исаев и началникът на сектор „БОП“ – В. Търново Костадин Костадинов.