Във Великотърновска област завърши конкурсът за излъчване на послание в инициативата под надслов „България заслужава“. Предвижда се в основата на 111-метров пилон „Рожен“ да бъде монтирана мраморна плоча, изобразяваща картата на България, където ще бъдат вдлъбнати двадесет и осем послания от 28-те административни области в страната. Всяко от тях ще бъде гравирано на мястото на областта, от която идва и ще остане за бъдещите поколения.

Комисия, назначена от областния управител инж. Георги Гугучков единодушно реши посланието на Великотърновска област да е „Царе и слава, дух, култура и незабрава“, чийто автор е десетокласничката от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Ангел Попов“ във Велико Търново Магдалена Демирева.

Комисията разгледа общо 33 предложения, които участваха в конкурса, обявен от Областна администрация и Регионално управление на образованието. Тя бе председателствана от заместник областния управител Станислав Николов, а в състава й влязоха главен експерт доц. Цанко Стефанов и Елена Чамуркова – експерт „Връзки с обществеността“, Аделина Николова –  експерт от РУО и журналистът от Общинско радио Велико Търново Кремена Крумова. Комисията определи и още пет послания, които ще получат грамоти за оригиналност и художествено обобщение.

Това са: „Духовност и култура – от Търновград до Дунава“, дело на десети „А“ клас от ПГСАГ „А. Попов“ във Велико Търново, „Старопрестолен Търновград в сърцето на България – завинаги“ , което е предложено от девети „Д“ клас от същото училище, „За да пребъдем е нужно да помним“, предложено от Венцислав Колев от СУ „Ем. Станев“ във Велико Търново, „Обичайте, пазете, съхранете България за бъдещите поколения“, чийто автор е шестокласникът Димитър Петков от същото училище и „Отвори сърцето си за България! Тя заслужава“, измислено от Пламена Даскалова от XII клас на Професионалната гимназия по моден дизайн във Велико Търново.

В края на следващата седмица победителката в конкурса, както и авторите на останалите пет послания ще бъдат отличени на церемония в Областна администрация във Велико Търново.