По една жълта роза в знак на уважение към дейността си получиха в навечерието на Международния ден на жената дамите от Зонта клуб Велико Търново от областния управител инж. Георги Гугучков. Той бе гост на церемонията по връчване на приза „Кавалер на жълтата роза“, която се проведе в Художествената галерия „Борис Денев“ след две годишно прекъсване заради ковид пандемията.

Жълта роза подари на жените от организацията и заместник кметът на старата столица Нейко Генчев. Сред гостите на стилното тържество бяха още доц. Диана Димитрова – директор на търновския филиал на Варненския медицински университет, предприемачи, общественици, приятели и представители на другите клубове във Велико Търново.

Носителите на престижното отличие станаха офталмологът д-р Петя Цветанова и кардиологът д-р Йорданка Томова. Признанието за двете дами е заради изключителния им професионализъм, всеотдайност, търпение и за приноса им за осъществяване на най-добрия проект на Европейският дистрикт на клуба, свързан с очното и женското здраве, обяви президентът на Зонта клуб Велико Търново Мария Игнатова.

Художничката Иваничка Панева бе удостоена с плакет за цялостен принос при реализирането на значими благотворителни проекти на женската организация. Грамоти за партньорство и съпричастност към каузите на Зонта клуб получиха Румяна Начева, директор на детско вокално студио „РУМИНА“, която е наминирана от зонтианките и за наградата „Велико Търново“, Кирил Николов от винарска изба „Перущица“, Светлана Пенева от винарска изба „Върбовка“ и Ротари клуб за достойно партньорство.

Президентът на организацията Мария Игнатова изтъкна, че дейността на Зонта клуб Велико Търново за добротворство в полза на обществото не е прекъсвала и през годините на пандемията:

„На това тържество изразяваме благодарност към нашите приятели, партньори и съмишленици. Отдаваме заслуженото внимание на тези, които ни помагат, защото доброто ражда добро. Ние сме удовлетворени от постигнатото, защото усвоихме изкуството да живеем, да пазим хармонията и да проявяваме милосърдие“, изтъкна още Мария Игнатова.  По думите й дамите от клуба успешно реализират проект с отпускане ежегодно на три стипендии на медицински сестри и акушерки, които се обучават в Медицинския колеж във Велико Търново. Освен това през годините зонтианките са подпомагали здравните заведения с апартура, подкрепили са финансово два украински майки, включили са се в кампанията за оказване на помощ от пострадалите при земетресенията в Турция. Сред другите каузи на клуба е превенцията срещу насилието над жени и деца и т.н.

„За мен е чест да бъда гост на вашето традиционно събитие за връчване приза „Кавалер на жълтата роза“ , както и да ви поздравя по случай 8 март – международния ден на жената и на вашата организация „Зонта Интернешънъл“, изтъкна в поздравителното си слово областният управител инж. Георги Гугучков.

„Уверявам ви, че в мое лице и в лицето на Областна администрация имате приятел и партньор, който подкрепя всяка инициатива, свързана с благотворителността, с насърчаването на образованието, детското и майчинското здравеопазване, социалната закрила.

В навечерието на този празник искам да изкажа човешката си благодарност към вашата високоблагородна мисия и широкоспектърните социални, здравни и благотворителни инициативи! Общността ни има нужда от такива хора и дами като вас – вдъхновяващи, енергични, обаятелни.

В динамичния свят, в който живеем съвременната жена има много превъплъщения – на майка, съпруга, любима, на домакиня, на бизнес дама.

През годините „Зонта Интернешънъл“ се утвърди като една от една от активните и успешни женски организации в целия свят. Специално клубът във Велико Търново е  най-големия и активния за България, Румъния и Северна Македония, за което също ви поздравявам. Вашата неуморна дейност, насочена към подпомагане на различни групи хора, е достойна за уважение и подражание. Чест Ви прави, че подкрепяте и насърчавате младите български таланти, уязвимите хора, че полагате грижи за семейството. С вашия ентусиазъм и вдъхновение, с резултатите от работата си вие сте пример за неизчерпаемата сила на българската жена“, подчерта още областният управител.

Дамите бяха поздравени и от заместник кмета на Велико Търново Нейко Генчев, както и от други гости на тържеството.