Заместник областният управител Станислав Николов бе гост на отчетното общо събрание на БЧК във Велико Търново за 2022 г.

От името на областния управител инж. Георги Гугучков той връчи поздравителен адрес на д-р Галина Гарева – председател на организация в региона и на доброволците в областта.

„Използвам случая да изразя дълбокото си човешко уважение към дейността ви. Изразявам искрената си благодарност за професионализма и отговорната ви мисия в подкрепа на уязвимите хора в бедствени и критични ситуации“, се казва в адреса.

Станислав Николов също поздрави делегатите на форума. Той подчерта, че БЧК е като бяла лястовица – символ на надеждата и увереността, че когато се работи за общото благо успехът винаги идва. Заместник областният управител акцентира на мисиите на БЧК за помагане на сънародниците ни в миналогодишните наводнения в Карловско, земетресенията в Турция и Сирия, както и в помощта им към Украинските бежанци.

Форума уважиха още членове на националното ръководство, комисар Красимир Кръстев – директор на РД ПБЗН и заместник кмета на община Велико Търново Нейко Генчев. На събранието присъстваха 31 делегати, които получиха благословия от Великотърновския митрополит Григорий, който е член на областното ръководство на БЧК.

Д-р Гарева отчете, че в областта БЧК има 157 дружества – 91 в градовете и 66 в селата, в които членуват общо 5 600 членове, а това осигурява над средния за страната обхват. От тези членове доброволците са 204 души, от които жените са 170, а мъжете – едва 34. Относно дейността на БЧК стана ясно, че през миналата година в подпомагането на бежанците от Украйна са отработени 1 580 часа доброволен труд от 25 доброволеца. Със средства от Националния съвет, спонсори и дарители са подпомогнати близо 5 000 души с храна, хигиенни материали и други стоки от първа необходимост.  Освен това по случай 1 юни доброволците са организирали голям детски празник за украинските деца, като 120 българчета се осигурили подаръци за 120 украински деца.

През отчетния период е проведена първа долекарска помощ, насочена към 2 099 кандидат-водачи на МПС, към 295 работници и служители от фирми и ведомства, и към 69 родители, детегледачи и деца до 8-годишна възраст. Осъществени са 2 акции с 35 безвъзмездни дарители на кръв, а служителите от двата планински спасителни отряда – във В. Търново и Елена са участвали в 2 спасителни акции и са дали 154 дни на  дежурства. Освен това през 2022 г. са обучени 51 водни спасители за басейн и 40 морски, проведени са и 5 курса.

Българският младежки червен кръст в областта се е утвърдила като най-голямата младежка организация в региона и вече наброява 150 души. Обучени са 38 доброволци, проведени са много акции и кампании.