Областният управител инж. Георги Гугучков приветства участниците в Международен семинар на тема „Нови материали и технологии“. Във форума, който се провежда във Велико Търново, участват 45 учени от 6 държави. Ръководител на проявата е проф. дфн. Хассан Шамати от Институтът по физика на твърдото тяло към Българската академия на науките. Семинарът е мултидисциплинарен и се провежда с цел обмяна на опит и идеи между млади учени, утвърдени специалисти и партньори по проекта „Национален център по мехатроника и чисти технологии“, който е финансиран от Оперативна програма „Наука за образование и интелигентен растеж“.

Програмата на семинара включва доклади в няколко тематични направления със значение за развитието в България на индустрия с висока добавена стойност.  Това са перспективни материали и технологии, лазерни технологии и обработка на материалите, сензорика и др.

„Имам удоволствието да ви приветствам във Велико Търново – Историческата и духовна столица на България и да ви благодаря, че сте избрали този вечен град за домакин на вашия престижен форум.

Силно съм впечатлен от програмата на семинара. Убеден съм, че тази проява не само ще помогне да се признае и утвърди огромният принос на физическите науки за развитието на цивилизацията, но и да се популяризират достиженията, да се издигне авторитета на работещите в тази област учени.

Уверен съм, че настоящият форум е отлична възможност както за равносметка на постиженията в тази сфера, така и за надграждане, за разширяване на международното партньорство и обмяна на опит и идеи между вас. Пожелавам ви на добър час, успешна работа, пълноценен и приятен престой във Велико Търново“, каза в приветствието си инж. Гугучков.

Участниците във форума бяха поздравени и от заместник кмета на Велико Търново проф. Георги Камарашев.