Областният управител инж. Георги Гугучков връчи благодарствени грамоти на седемте служители от сектор „Специализирани оперативни дейности“ при Регионалната дирекция на „Пожарна безопасност и защита на населението“ Велико Търново, които участваха в единадесет дневна спасителна мисия след опустошителното земетресение в Турция от 06.02.2023 г.

Мъжете помагаха за спасяването на хора, затрупани под риуните в градовете Бесни и Адъяман, като успяха да извадят две жени, един мъж и малко дете.

„Радвам се,  че приехте поканата ми, а тя е за да изразя личните си и на гражданите на областта благодарност и респект към вашите усилия и отговорността, с която упражнявате професионалния си и човешки дълг“, подчерта областният управител. Той изтъкна, че в мисията си спасителите от сектор „СОД“ са надминали рутината на задълженията и са показали съпричастност, смелост и жертвоготовност, а това е пример за подражание. Инж. Георги Гугучков пожела на екипа на отряда да няма поводи за подобни професионални предизвикателства. Той връчи благодарствени грамоти на младши експерт Калин Йорданов – началник дежурна смяна, младши експерт Николай Николов – началник дежурна смяна, младши експерт Милко Николаев – командир на екип, младши експерт Минчо Минчев – командир на екип, младши инспекторт Веселин Гочев – старши спасител, младши инспектор Николай Бонев – старши спасител и младши инспектор Мирослав Маринов – старши спасител. Началникът на сектор „Специализирани оперативни дейности“ – главен инспектор Стефан Личев получи почетен плакет на областния управител за цялостната дейност на сектора.

С почетен плакет бе удостоен и главен инспектор Георги Тодоров – началник на РС ПБЗН, който на 23.02.2023 г. получи най-високото отличие на МВР – почетен знак на министерството III степен за постигнати високи резултати, проявена инициативност и професионализъм при решаване на служебните задачи. Главен инспектор Георги Тодоров бе обявен за пожарникар на годината.

На срещата присъства и комисар Красимир Кръстев, директор на РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Велико Търново. Областният управител инж. Георги Гугучков му благодари за усилията и подчерта, че двете институции работят в отлична координация и партньорство.

На церемонията присъстваха заместник областният управител Станислав Николов, главният секретар на Областна администрация Петя Райкова и Милена Павлова – директор на Дирекция „АПОФУС“ в администрацията.