Заместник областният управител Станислав Николов бе гост на ритуалното зарязване на лозите за здраве и берекет в лясковските лозя. Тазгодишният празник на винарите и лозарите Трифон Зарезан се проведе в лозето на

Димитър Тахрилов – млад лозар и винопроизводител, който е една от надеждите за възраждането на поминъка. В неговото лозе от близо 150 дка, се събраха гости и лясковчани, които бяха посрещнати от момичета в народни носии и винари с питка и шарена сол. По традиция бе отслужен водосвет за здраве от отец Богдан. В ритуала участва кметът на град Лясковец д-р Ивелина Гецова, а заедно с нея лозите зарязаха още кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов, председателите на общинските съвети на старата столица и град Елена, общински съветници. След това празникът се пренесе на площад „Възраждане“ в Лясковец, където кметът на града отличи победителите в конкурса за най-добро домашно вино от реколта 2022 г. В състезанието участваха общо 47 проби червено и бяло вино, а специална комисия с председател Маргарита Георгиева отличи най-добрите напитки. Безапелационен победител и при белите, и при червените вина стана Димитър Байчев, който е печелил конкурса и в предишни негови издания.

Д-р Гецова отличи най-добрите винари с почетни грамоти и парични премии, поздрави победители и участници в конкурса и им пожела и в бъдеще да продължават да пазят поминъка, да отглеждат с търпение и любов лозите и да пият с добри приятели хубавото лясковско вино.

С приветствие от името на областния управител инж. Георги Гугучков и от свое име за празника се обърна и заместник областният управител Станислав Николов. Той подчерта, че празникът, който се е утвърдил във времето, обединява хората в обичта им към родния край и традициите, към корените и заветите на старите лозари.

Специален подарък към жителите на града беше празничният концерт на Капанският ансамбъл от Разград.