Предимствата на модулна инсталация за обработка на органичен отпадък, която има широко приложение в областта на зелената и кръговата икономика бяха представени на областния управител инж. Георги Гугучков.

На работната среща с него присъстваха германският бизнесмен – инж. Михаел Шуберт, чиято компания произвежда подобни инсталации, преподавателят от УНСС по управление на проекти д-р Тодор Тодоров, Дилян Манолов, който е предприемач в областта на биотехнологиите, както и кметът на община Сухиндол инж. Пламен Чернев.

„С подобни инсталации българските общини могат да постигнат европейските цели за реализиране на екологична и кръгова икономика и достигане на нулев отпадък“, обясни инж. Шуберт. Той представи иновацията, чрез която се произвеждат три крайни продукта. На първо място от органичните отпадъци се извлича течност, която се ползва като основен ресурс за централите за производство на биогаз. На второ място – от отпадъка остава една маса, която може в насипно състояние директно да се продава за индустриално горене и третият продукт са брикети. Те се използват за битово горене и са двойно по-калорични от пелетите. А всичко това може да се използва и като суровина за създаване на електричество, обясни немският предприемач.

По думите му подобни централи вече има в няколко европейски страни. Пилотният проект е стартирал в Германия в района на Мюнхен, където общината и сметосъбиращата фирма са реализирали публично-частно партньорство. В Хърватия съвсем скоро предстои пускането в експлоатация на втора подобна модулна инсталация за обработка на органичен отпадък. В България все още иновацията не е внедрена, но вече има интерес от страна на няколко общини, както и частни предприемачи. Неотдавна инсталацията е презентирана в общини от Североизточнна България. Предстои работно посещение на кметове от областите Добрич и Шумен в Германия, за да се запознаят на място с проекта.

По думите на областния управител инж. Георги Гугучков подобни инсталации биха имали широко приложение в страната ни. Те могат да способстват за решаване на проблеми, с нерегламентираните сметища и  запълняемостта на клетките на регионалните депа и да се използват за екологично  отопление.