За рекордните 22 минути парламентарно представените партии и коалиции постигнаха споразумение за състава на Районната избирателна комисия за предсрочния вот на 2 април в IV Многомандатен изборен район във Велико Търново.

Консултациите за състава на РИК бяха водени от областния управител инж. Георги Гугучков, а на преговорите присъстваха заместникът му Петя Райкова и главният секретар на Областна администрация доц. Цанко Стефанов.

В началото областният управител изрази удовлетворението си от работата на предходните Районни избирателни комисии. По думите му членовете на РИК са провели предсрочните парламентарни избори през 2022 г. и  2021 г. при отлична организация, спокойно и без напрежение. Инж. Гугучков призова по същия  начин да се работи и за подготовката на предстоящия вот.

Той припомни, че при назначаването на състава и членовете на Районната избирателна комисия се запазва съотношението между парламентарно представените партии и коалиции в 48-то Народно събрания съобразно броя на народните представители от всяка парламентарна група. Това означава, че  РИК във Великотърновска област ще бъде от 13 члена, в това число председател, двама заместник председатели и секретар, като квотата е: за “ГЕРБ-СДС” – 4 членове; за коалиция “Продължаваме промяната” – 3 членове; за партия “ДПС” – 2 членове; за партия “Възраждане” – 1 член; за коалиция “БСП за България” – 1 член; за коалиция “Демократична България – обединение” 1 член; за коалиция “Български възход” – 1 член.

От коалиция „ГЕРБ-СДС“ предложиха за председател Десислава Йонкова, а за членове Силвия Дечева, Николина Митева и Красимира Петрова. От коалиция „Продължаваме промяната“ поискаха също председателското място в лицето на Николай Илиев, а за членове предложиха Пламен Костадинов и Йоанна Иванова.

От партия „ДПС“ за секретар на РИК предложиха Деяна Петрова, а за член – Благой Златанов. От партия „Възраждане“ предложиха за член Малина Николова, а от коалиция „БСП за България“ – за заместник председател Ирена Стасинопулу. От коалиция: „Демократична България – Обединение“ предложиха за заместник председател Сева Памукчиева. От коалиция „Български възход“ за член на РИК предложиха Христина Хараламбиева – Иванова.

След първия кръг на предложенията областният управител инж. Георги Гугучков призова представителите на парламентарно представените партии и коалиции да преосмислят номинациите си, тъй като за позицията „председател“ бяха предложени две кандидатури. На призива му откликнаха от коалиция „Продължаваме промяната“ и Николай Илиев заяви, че оттегля кандидатурата на коалиция “ПП” за председател, като обаче настоя за заместник председателско място. Така за заместник председател на РИК предложенията станаха три, което също влиза в противоречие с разпоредбите на Избирателния кодекс. Това провокира представителят на коалиция „Демократична България – Обединение“ да оттегли номинацията за заместник председател и за по-малко от половин час консултациите завършиха успешно.

Предложението до Централната избирателна комисия за състав на РИК за IV Великотърновски многомандатен избирателен район за предсрочните парламентарни избори на 2 април 2023 г. е следното:

Председател Десислава Йонкова „ГЕРБ-СДС“

Заместник председател Николай Илиев „Продължаваме промяната“

Заместник председател Ирена Стасинопулу „БСП за България“

Секретар Деяна Петрова „ДПС“

Членове:

Силвия Дечева, Николина Митева и Красимира Петрова „ГЕРБ – СДС“

Пламен Костадинов и Йоанна Иванова „Продължаваме промяната“

Д-р Благой Златанов „ДПС“

Малина Николова „Възраждане“

Сева Памукчиева „Демократична България – Обединение“

Христина Хараламбиева – Иванова „Български възход“.