Във Велико Търново консултациите за състава на Районната избирателна комисия (РИК) за провеждане на избори за народни представители на 2 април 2023 г. за Четвърти многомандатен избирателен район ще се проведат в неделя 5 февруари от 10:00 ч. в Гербовата зала на Областната администрация.

Съгласно чл. 61, ал.4, т.1 от Изборния кодекс общият брой на членовете на РИК-Велико Търново е 13 души, в това число председател, двама заместник председатели и секретар. При назначаването им се запазва съотношението между парламентарно представените партии и коалиции в 48-то Народно събрание съобразно броя на народните представители от всяка парламентарна група, както следва: за коалиция “ГЕРБ-СДС” – 4 членове; за коалиция “Продължаваме промяната” – 3 членове; за партия “ДПС” – 2 членове; за партия “Възраждане” – 1 член; за коалиция “БСП за България” – 1 член; за коалиция “Демократична България – обединение” 1 член; за коалиция “Български възход” – 1 член.

В консултациите могат да участват и други партии и коалиции, които не са парламентарно представени. Ако партиите не се споразумеят, съставът на РИК ще бъде определен от Централната избирателна комисия.