Осем от общо дванадесетте губернатори на Велико Търново от 1999 г. до днес се събраха, за да отбележат заедно с екипа на Областна администрация 24 годишнина от създаването на институцията.

По покана на настоящия областен управител инж. Георги Гугучков празника уважиха д-р Румен Рашев, проф. Константин Дочев, Красимир Генчев, проф. Пенчо Пенчев, инж. Георги Рачев, проф. Георги Камарашев и инж. Николай Йоцов. Заради служебни ангажименти Гергана Трифонова, проф. Любомира Попова и адвокат Людмила Илиева не успяха да присъстват лично, но изпратиха поздравления за годишнината.

Инж. Георги Гугучков благодари на всички свои предшественици за всеотдайната работа като подчерта и приноса на покойния Тошко Никифоров. Настоящият областен управител припомни, че границите на Област Велико Търново са утвърдени с Указ №1 от 05.01.1999 г., а с Решение №45 от 01.02.1999 г. е назначен първият Областен управител на област с административен център Велико Търново.

Инж. Гугучков, заедно със своите заместници Петя Райкова и Станислав Николов, изрази признателност и към служителите на Областна администрация за експертизата и компетенциите им. Той подчерта, че се осигурява приемственост на всеки нов колега и че в работата си екипът се ръководи от законността, и интересите на гражданите. Специални благодарности получиха най-дългогодишните служители Симеон Симеонов и Снежана Атанасова.

Поздравление за годишнината отправи и първият областен управител д-р Румен Рашев.

„Радвам се, че виждам толкова много млади хора и че администрацията се обновява. Преди 24 години създадохме административната област с много емоции, защото тогава Велико Търново не бе окръжен град. Ловеч беше нашият административен център, което не се приемаше добре от нашите  съграждани. Заехме се да върнем статута на Велико Търново като областен град и това беше причината, която буквално за една вечер ме изведе от операционната и ме доведе тук първо като заместник областен управител на голямата Ловешка област“, разказа още за началото д-р Румен Рашев.

Тържеството за празника продължи с молебен за здраве и успех, отслужен от Великотърновския митрополит Григорий, който също сподели доброто си взаимодействие с областните управители през годините.

По традиция годишнината на Областна администрация бе отпразнувана с изложба, представена от Регионален исторически музей Велико Търново. Експозицията: „Джорджо Момчев и Марко Тотев – строители на Нова България“ бе открита от директора на музея д-р Иван Църов.

Изложбата включва лични вещи на двамата видни търновци.

Джорджо /Георги/ Момчев е първият търновски градоначалник, който заема този пост повече от един мандат. Управлението му се свързва с първото голямо разширение на града, изграждането на главната улица, построяването на нови училища и административни сгради. Търговец, индустриалец, революционен деец и съратник на Васил Левски.

Марко Тотев е търновски адвокат, интелектуалец и ерудит. Той няма изгубено дело, а пледоариите му служат за пример и  се изучават в Юридическия факултет на Софийския университет. Невероятното му чувство за хумор и себеирония, свързана с неговия живот, превръща името му в нарицателно за несполука и липса на късмет, но всъщност той е успешен адвокат и емблематична личност в своя град.

Тържеството завърши със скромен коктейл, приготвен от учениците от Професионалната гимназия по туризъм във Велико Търново „Д-р Васил Берон“ под ръководството на директорката Татяна Данчева и преподавателката Аделина Александрова.