Заместник областният управител Петя Райкова бе гост на професионалния празник на родилната помощ,  който се проведе в Голямата зала на МОБАЛ д-р Стефан Черзеков във Велико Търново. От името на областния управител инж. Георги Гугучков и от свое име тя поздрави Севдалина Илиева, която бе избрана за акушерка на годината, като и пожела много професионални успехи, здраве и все така да бъде всеотдайна на благородната си професия.

Гости на тържеството бяха още заместник кмета на Велико Търново Нейко Генчев, председателят на Великотърновски общински съвет Венцислав Спирдонов, народни представители от областта, съдия Младен Димитров, дамите от „Зонта клуб“ и други.

„Честит празник на нашите колеги. Изминалата година бе изпълнена с много труд, упорство, безсънни нощи, но са били и празник. Няма по-щастливо лично събитие в живота на един човек от раждането на детето му, от появата на нов живот, който е създаден от майката и бащата и е обгрижен от нашите професионалисти“, каза в поздрава си за Бабинден директорът на областната болница д-р Красимир Попов.

Началникът на АГ-отделението доц. д-р Светлозал Стойков също благодари на колегите си. С гордост той посочи, че от седем години насам всяка година в отделението проплаква над 1 000 бебета. Но тази година е по-специална, тъй като се е сбъднала половинвековната мечта отделенията на най-голямата болница в областта да се съберат на едно място. През 2022 г. тук са родени 480 момченца и 539 момиченца.

Поздравления за празника отправиха още заместник кмета Нейко Генчев, д-р Антоанета Тотева и директорът на филиала на Варненския медицински университет доц. Диана Димитрова, която също е акушерка.

По традиция на празника бе орисано първото бебе, родено през годината. Това е марката Катрин, която е проплакала на 2-януари. Тя е първото дете за своите родители, а майка й Радина Христова пожела да е здрава, силна и смела и благодари на целия екип, който се е грижел за тях.

Първото бебе получи подарък от община Велико Търново – копие на златна перпера на Цар Иван Асен II, а дамите от „Зонта клуб“ също поднесоха подаръци на малката Катрин. Празникът завърши с ритуално измиване на ръцете на началника на АГ отделението доц. д-р Светлозар Стойков и с изпълнение на ансамбъл „Търновче“. На хорото се хванаха и лекари, а преди това отец Славчо извърши молебен за здраве.