„Първа копка” за реконструкция на поредния подетап от водопроводната мрежа в град Павликени направиха кметът инж. Емануил Манолов, заместник областният управител Станислав Николов и представителят на дружеството изпълнител на строителните работи инж. Любомир Шербетов.

Строителните дейности ще се извършват по улица „Атанас Хаджиславчев” – в частта от ул. „Трети март“ до ул. „Цар Иван Асен II”.

Средствата в размер на 539 850 лв. за реконструкция на част от клоновете, попадащи в обхвата на настоящия подетап, са предоставени с решение на Министерски съвет за отпускане на допълнителни трансфери. Голяма част от водопроводната мрежа на град Павликени беше реконструирана при изпълнението на първия етап. Дейностите продължиха при изпълнението на втория етап, който беше разделен на подетапи. Неподменената част от водопроводната мрежа е остаряла и амортизирана, поради което често възникват аварии и загубите на вода за битово-питейни нужди са големи.

На официалната церемония за полагане на първата копка на обекта присъстваха и председателят на Общински съвет – Павликени Христо Кавалски, управителят на ВиК „Йовковци“ ООД Илиян Илиев, началникът на район ВиК „Йовковци“ – Павликени инж. Владимир Василев, общественици и др.  Водосвет за здраве отслужи протойерей Димитър.

„По отношение на ВиК сектора Павликени изпреварва значително повечето градове от нашия калибър с пречистване на отпадните води, със 70% подменена канализация, с над 70% подменена водопроводна мрежа. Това са двата най-важни приоритета – реконструкцията на уличната и пътната инфраструктура и на ВиК инфраструктурата. Целта е да осигурим на нашите съграждани комфорт, сигурност, безопасност и добри условия за живеене“, каза в словото си инж. Манолов. Той отправи благодарности към държавните институции, които подкрепяха Община Павликени в изпълнението на тази задача – Министерство на околната среда и водите чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда – ПУДООС, които финансираха първия етап и пет подетапа от втория етап, както и на МРРБ, с чието финансиране е осигурен настоящия етап, както и на ДФ „Земеделие“, чрез чиито програми през миналата година бяха подменени над 70% от водопроводната мрежа в с. Караисен и частично в град Бяла черква. „В града вече има добра услуга, качествено водоподаване, а дори и в най-високите части нямат проблем с водата. Загубите също са сведени до минимум и авариите са рядкост“, каза още кметът.

Срокът за изпълнение на строителството по настоящия подетап е 270 календарни дни. За изпълнител на строително-монтажните дейности е избранo Дружество по Закона за задълженията и договорите „ВТ АЙ“ гр. София с управител Делчо Савов.  Строителен и инвеститорски надзор на обекта ще осъществява фирма „Стройконтрол – ГТ” ООД гр. Шумен с управител Лиляна Гайдаржиева. Фирма „Уотър Дизайн” ЕООД гр. София с управител Силва Мочева ще осъществява авторския надзор по изпълнението на проекта.

Това е вторият значим инфраструктурен обект, който започва от началото на годината в град Павликени. Преди дни беше направена първа копка от рехабилитацията на улица „Георги Кирков“.