Областният управител инж. Георги Гугучков гостува на тържествата в град Свищов, посветени на 160 годишнина от рождението на Алеко Константинов. Почит на Щастливеца отдадоха още вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, кметът на общината д-р Генчо Генчев, председателят на Общинския съвет д-р Кристиян Кирилов, генералният директор на БТА Кирил Вълчев, ректорът на Стопанската академия проф. д-р Марияна Божинова, много граждани и представители на различни организации.

Честването започна с традиционното факелно шествие от къщата музей на Алеко Константинов до бюст паметника му в центъра на града, където се състоя общоградско поклонение и ритуал за полагане на венци и цветя.

„Днес няма българин малък или голям, млад или стар, който да не обича своя Щастливец и да не го оценява по достойнство“, подчерта в словото си вицепрезидентът Илияна Йотова.

„Надеждата ти, Алеко, се изпълни, почивай в мир и бъди винаги до нас, за да можем да избираме между доброто и злото, между грозното и красивото, но най-вече да обичаме България така, както ти я обичаше“, посочи в речта си още г-жа Йотова.

В словото си кметът на Свищов д-р Генчо Генчев акцентира, че Алеко е превърнал своята биография в послание към поколенията, а очистителният му смях, който продължава да гърми през годините, ни подсеща, че народ, който може така да се смее над себе си е силен народ, а това дава надежда, че ще устои на кризите.

„Имате всички основания да се гордеете с вашия бележит съгражданин и да надграждате приноса му към Свищов и към България“, изтъкна и областният управител инж. Георги Гугучков в поздравителен адрес до кмета и Свищовската общественост по повод рождението на Щастливеца. Той се поклони на паметника му в Градската градина и поднесе букет в знак на почит.

Тържествата продължиха с концерт в салона на Първо българско читалище „Еленка и Кирил Аврамови“, в който участваха артисти от Държавната опера в Русе и изявени изпълнители от Свищов. В рамките на концерта беше връчена и награда на писателя от Република Северна Македония Иван Шопов, който спечели тазгодишното издание в традиционния конкурс за къс хумористичен разказ „Алеко“. Той е оценен от жури в състав с председател доц. Йордан Ефтимов и членове Михаил Вешим и Румен Белчев от в. „Стършел“.