Работна среща с директора на РЗИ във Велико Търново д-р Евгения Недева проведе областният управител инж. Георги Гугучков. На разговора присъства и заместникът му Петя Райкова, в чиито ресори влиза и здравеопазването в областта.

Д-р Недева информира, че има повишена заболеваемост на варицела. По думите й обаче ситуацията е нормална и това е очаквано, особено след трите години на изолация и спазване на социални ограничения, заради ковид пандемията. През миналата година в областта са регистрирани 306 случая на варицела, а до 20 декември т. г. те са 549. От тях за месец ноември са 62, а за декември към днешна дата – 81. Най-много са заболелите деца от варицела във Велико Търново и Горна Оряховица – по 240, а в Лясковец са 30. Съответно за миналата година във Велико Търново от варицела са боледували 169 души, в Горна Оряховица 91, а в Лясковец – едва десет.

През 2021 г. случаите на скарлатина в цялата област са били 6, а към момента са 12, отчете още д-р Евгения Недева. Тя уточни, че симптомите на този вид шарка са силни болки в гърлото, висока температура и обриви. Заболяването се лекува с антибиотици и пеницилин, но особеното е, че скарлатината се причинява от микроб и може да има безсимптомни носители.

„Няма повод за  безпокойство. В момента има много тържества, Коледни прояви и много събирания на големи групи хора. При случай на варицела се карантинира съответната група в детската градина, като не се приемат нови деца. Все още грипът в областта е с много ниски стойности, но има много респираторни вируси, защото няма никакви мерки“, обясни директорът на РЗИ във Велико Търново. И предупреди, че с празниците разпространението на респираторни инфекции ще се повиши, тъй като хората масово се събират, завръщат се и много наши сънародници от чужбина. По думите на д-р Недева има очаквания, че грипът този сезон ще се кара по-тежко, а все още не е късно желаещите да си поставят ваксина. Що се отнася до задължителния имунизационен календар изостаналостта от последните години вече са наваксва. Една от ваксините за реимунизация, която до скоро е липсвала, вече е доставена и раздадена на общопрактикуващите лекари.

На въпрос на областния управител за ваксинацията сред малцинствените групи, д-р Недева коментира, че РЗИ работи много добре с медиаторите от двете организации – Център „Амалипе“ и Националната мрежа на здравните медиатори. В областта ромските общности за интегрирани, а всички родители са информирани, че ако не ваксинират децата си по задължителния имунизационен календар подлежат на глоби.

Що се отнася до епидемията от Covid – 19, случаите в областта намалят, но намалява и броя на желаещите да се ваксинират.

Д-р Евгения Недева информира и за работна среща в РЗИ по Националната програма за ограничаване на действието на радона. Срещата се провежда на 21 декември и в нея участват представители на няколко институции и на десетте общини от региона. Радонът е радиоактивен природен газ без миризма и без цвят. Не е опасен. Той е характерен за определени места – най-вече за стари къщи, строени между 1940 и 1960 г. с каменни подове и вече има много строителни възможности да бъде ограничен. Преди няколко години в десетте общини на Великотърновска област са поставени 104 детектора, които да измерват нивата му. Целта на Националната програма за ограничаване на въздействието му е да се създаде законодателство по отношение на нормите му.

В края на срещата директорът на РЗИ информира, че в областта се правят ежеседмични проверки за продажбата на райски газ. Към момента нарушения не са установени.