Конкурс за текст с послание, съдържащо до седем думи, обявяват Областна администрация Велико Търново и Регионалното управление на образованието. В конкурса могат да участват ученици от всички средни училища в региона, които в срок до 15 февруари 2023 г. могат да изпращат предложенията си на електронна поща: governor@velikotarnovo.government.bg. Класираното на първо място послание ще бъде изпратено за гравиране в мраморна плоча, изобразяваща картата на България, в Роженските поляни.

Роженските поляни са символ на българщината, историческото и духовното ни наследство. Там ще бъде изграден 111-метров пилон на българското национално знаме, за което на първи ноември тази година – Деня на народните будители, стартира Национална дарителска кампания „България заслужава“. Кампанията е под патронажа на президента на Република България Румен Радев, а проектът ще се реализира изцяло с дарения от българи в и извън пределите на страната, държавните и местните власти, обединявайки нацията в изграждането на безспорен, притегателен център на родолюбието. Пилонът ще е най-високият в Европейския съюз, на внушителната надморска височина от 1430 м., а знамето ще се вижда от километри разстояние.

Пилон „Рожен“ с националния трибагреник ще бъде туптящото сърце на Рожен – символ, с който Родопа планина и България ще се гордеят.

В основата на Пилон „Рожен“, в плоча от мрамор, изобразяваща картата на България, ще бъдат вдълбани двадесет и осем послания от двадесет и осемте областни административни области на България. Всяко послание ще бъде гравирано на мястото на областта от която идва и ще остане за бъдещите поколения.

Идеите за текст от седем думи, които се надяваме учениците от средните училища в областта да предложат до 15 януари 2023 г. на електронния адрес governor@velikotarnovo.government.bg ще бъдат оценявани от жури от представители на Областна администрация и РУО. Журито ще оцени и класира три послания. Класираното на първо място послание ще бъде изпратено за гравиране в мраморната плоча, изобразяваща картата на България, а авторът му ще бъде награден. Награди ще има и за класиралите се на второ и трето място.