От началото на годината структурните звена на РДПБЗН – Велико Търново са участвали в ликвидирането на 1 661  произшествия. Това отчете директорът на областната противопожарна служба комисар Красимир Кръстев на работна среща с областния управител инж. Георги Гугучков. Като изключително сложни и опасни инциденти през годината комисар Кръстев определи пътно транспортното произшествие на шести август с румънски автобус на главен път Велико Търново – Русе в района на село Куцина, община Полски Тръмбеш, както и възникналите пожари в химическо предприятие в гр. Горна Оряховица на 21.02.2022 г. и на 26.04.2022 г. след които са били назначени проверки в предприятията от химическата индустрия. Особено опасен е бил и горският пожар, възникнал на 02.11.2022 г. в село Константин, община Елена, при който са били засегнати над 2 500 декара горски насаждения и сухи треви. Пожарът се е развил в изключително труден терен при силен вятър. Предизвикателство пред пожарникарите са били и едновременно възникналите произшествия на 23.11.2022 г. в гр. Лясковец в изоставено бивше училище и неизползваема ЖП-гара.

Комисар Кръстев отчете доброто взаимодействие с Областна дирекция „Земеделие“ и Областна дирекция ДФ „Земеделие“ за намаляване до минимум броя на възникналите пожари в стърнища и други растителни остатъци. По този повод областният управител инж. Георги Гугучков поздрави служителите на РДПБЗН за всеотдайната работа и професионализъм. Той апелира гражданите да подават сигнал към тел. 112 при най-малки съмнения за пожари в стърнища, ливади и пасища с цел избягване на по-сериозни последствия.

Комисар Кръстев припомни още, че след отпадане на противоепидемичните мерки в началото на месец април бе проведе областният етап от състезанията на МПО „Млад огнеборец“. Същинското състезание се проведе в средата на месец май в гр. Полски Тръмбеш с участието на 7 отбора. Първенец стана отборът на СУ „Цанко Церковски“ гр. П. Тръмбеш, който участва в ХХI републикански състезания в „Албена“ през месец юни и зае седмо място в дисциплината „Щафета 400 м. с препятствия“ и 12 място в комплексното класиране.

През месец април от РДПБЗН бе сформиран отбор на СУ „Ем. Станев“ гр. В. Търново за участие в XVIII Национално ученическо състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“. То се проведе в края на юни във В. Търново, а представителният отбор на нашата област спечели златните медали.

Комисар Кръстев припомни и за други инициативи на Регионалната дирекция с ученици и деца от област Велико Търново, които имат превантивна цел и се радват на огромен интерес сред тийнейджърите. Продължава работата с подрастващите в Центъра за превенция и спорт в село Балван, където бяха разработени нови обучителни пъзели на тема: „Действия при радиоактивно замърсяване“. През лятото бяха проведени и две обучения за правилно поведение в случай на пожар, наводнение, земетресение или друго природно бедствие с деца от детските и младежки центрове в община В. Търново. През месец юли се състояха и пет открити урока за действие при наводнения в с. Балван, в които участваха деца от Дебелец и 14 села.

На 05.12.2022 г., когато е Международния ден на доброволеца в сградата на СУ „В. Грънчаров“ гр. Г. Оряховица бе открит Център за работа с деца по пожарна безопасност и защита на населението. Той е четвърти по рода си в област Велико Търново, след тези в Балван, Павликени и Елена. Центърът е оборудван с манекени, облечени в пожарникарски и спасителни екипировки. Предназначен е за подрастващи от детска възраст до завършване на средно образование и ще се ползва от всички деца в община Горна Оряховица.