Перспективите за развитие пред най-голямото лечебно заведение във Великотърновска област обсъдиха на работна среща областният управител инж. Георги Гугучков и изпълнителният директор на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ в областния център д-р Красимир Попов.

„Областните болници са гръбнакът на българското здравеопазване. Като такъв по време на Ковид пандемията те претърпяха намален поток на пациенти и финансови загуби, в следствие на което медиците се преориентираха към частните болници“,  сподели д-р Красимир Повов.

Той отбеляза, че работещите в областна болница първи посрещат спешните случаи – след катастрофа, бедствие и др. и отговорността им безспорно е голяма.

‘‘Всеки един медик тук е ценен. Областните болници трябва да поддържаме структури със социални функции, които не са част от ангажиментите на общинските и частните болници. Това са съдебната медицина, отделение по трансфузионна хематология, инфекциозно, спешно, патоанатомия, ТЕЛК.‘‘ , поясни д-р Попов.

По негови думи Министерството на здравеопазването трябва да създаде траен механизъм за системно финансиране на тези дейности.

‘‘Медиците от областните болници разчитаме това да се случи, защото към момента тези пари се отделят от нашия бюджет. Надявам се в системата на здравеопазването да има конструктивност, с надеждата състоянието на областните болници да се подобри и медиците да получават заслуженото възнаграждение“, изтъкна д-р Попов. Той допълни, че е стартирал програма за това водещи специалисти от други места да оперират и преглеждат в областната болница. Целта е да се подсилят екипите и да се въвъдет нови дейности. Сектор “Лапароскопска хирургия” в хирургичното отделение има неразвит потенциал. Повечето планови пациенти желаят да бъдат оперирани по лапароскопския метод.

„Успях да привлека доц. Радосвет Горнев, който е водещ лапароскопист от болница “Лозенец”, каза още д-р Попов.

Областният управител инж. Георги Гугучков подчерта,  че подкрепя усилията на ръководството. Той отправи благодарности към екипа на лечебното заведение за високия професионализъм.